HomeOver Zweedse botenMotorenAlbin

Albin

Door Hans Baan

De geschiedenis van Albin gaat terug naar 1900. In dat jaar begint Albin Larsson in Kristinehamn (een stad aan het grootste meer in Zweden) een bedrijf dat zuigerpompen produceert. De eerste benzinemotor, die hij samen met zijn zoon Erik ontwerpt, komt in 1906 in productie. Nadien zouden er nog vele duizenden motoren volgen van verschillende typen en voor allerlei doeleinden, ook voor schepen. Tot 1973, als aan de productie van complete Albin motoren een einde komt. Zware verliezen op overzeese markten en tegenvallende bootverkopen werden teveel voor het eens zo grote Albin Marine. In 1981 werd de Albin motoren divisie overgenomen door Volvo Penta. De modellen O-11 en O-21 werden nadien nog een tijdje door Volvo Penta op de markt gebracht (als type C5 en C10).

Kwam daarmee een einde aan een tijdperk?

Ja en nee. Nieuwe Albin motoren worden er weliswaar niet meer gemaakt, maar toch is het merk nog springlevend. Dat is mede te danken aan Güsta Fors en diens schoonzoon Stefan Ström, de beide eigenaren van het bedrijf Fors Marin SE. Want dat nam in 1995 van Albin Componenta, dat tot dan de onderdelen voor de Albin motoren produceerde, de naam Albin Spareparts en de complete voorraad over. Over de hele wereld tref je tot op de dag van vandaag, nog Albin motoren aan. Fors Marin heeft zich ten doel gesteld deze motoren te laten doortuffen, zodat de eigenaren van deze boten op hun Albin kunnen blijven vertrouwen.

Albin in Nederland

In 1969 is er een vestiging van Albin in Nederland opgezet, onder de naam S. Joosten te Amsterdam. Dit verklaart het grote aantal Albin motoren in Nederland. Het is dan ook logisch, dat de meeste Albin motoren in Nederland de typen zijn die vanaf die tijd geproduceerd werden, te weten de O-series, de AL-series en de AD-series. Zo nu en dan kom je nog een ouder type tegen , vaak zijn deze motoren met de import van Scandinavische boten in Nederland gekomen.

Enkele foto’s:

Downloads

Zie ook voor (gereviseerde) Albin-onderdelen: www.albinonderdelen.nl.

Terug naar ‘Motoren’


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign