HomeOver Zweedse botenHout, lak en olie

Hout, lak en olie

Door Piet de Jong

Houtsoorten Zweedse klassieke boten

De meeste Zweedse klassiekers zijn gemaakt van verschillende houtsoorten. Zo bestaan de meeste overnaads gebouwde houten rompen uit grenen of eiken en waarbij de kiel vaak gemaakt is van eiken. De meeste karveel gebouwde schepen zijn gemaakt van mahonie. Vroeger van ‘Honduras mahonie’, een fijndraadse houtsoort met dieprode kleur. De grove spanten en de kleine ribben worden meestal van eiken gemaakt. Dit voor de stevigheid van het schip en eiken is goed te bewerken. En veel schepen bestaan uit twee soorten hout: een grenen romp met mahonie bovenbouw of een eiken romp met mahonie bovenbouw. Vaak zijn de gangboorden en dekken gemaakt van ‘Oregon pine’ afkomstig van de Douglas-spar. Dit is zo’n beetje de hardste naaldhoutsoort die er is. En dan zijn er natuurlijk boten compleet van mahonie- of eikenhout.

De keuze voor welk hout werd gebruikt, lag voor een groot deel ook aan de klant, die zocht meestal uit wat hij zich kon veroorloven. Wel waren de vorm en de lengte van de romp een vast gegeven, alnaargelang de werf waar de boot gebouwd werd. Ook was het natuurlijk de vraag wat voor hout er op de werf aanwezig was. Er zijn periodes geweest dat niet alle houtsoorten voorhanden waren. In oorlogstijd was er bijvoorbeeld weinig eiken of mahonie. Veel schepen uit die tijd zijn dan ook gemaakt van grenen en waren vaak ook wat kleiner. De mensen hadden minder geld te besteden.

Op pagina 2 lees je waar je op moet letten met hout  en over het beschermen van het hout met lak of olie  met uitgebreide informatie.


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign