HomeOver Zweedse botenZweden en boten

Zweden en boten

Zweden, land van bos en water

Zweden is een land circa 11 maal zo groot als Nederland, maar met ongeveer de helft minder inwoners. Dat betekent dat er veel plaats is voor natuur. In Midden-Zweden vindt je eindeloze bossen, maar ook in het zuiden is veel bos. In deze bossen leven elanden, beren, lynxen, herten. In het noorden zijn ook veel rendieren. Een Zweed die het zich maar even kan permitteren, heeft een vakantiehuis, het liefst aan een meer met een boot erbij, zodat hij kan vissen. De overvloedige aanwezigheid van hout, vaklieden en water, verklaart wellicht ook de hoeveelheid houten boten op de Zweedse wateren. Omdat Zweden zich in de tweede wereldoorlog afzijdig heeft gehouden, zijn geen boten gevorderd en zijn er dus ook nog veel klassieke houten boten te bewonderen.

Zweden, bootvriendelijk land

Nederland wordt altijd een waterland genoemd, maar in Zweden is ook veel water te vinden. Daarom is watersport in Zweden ook zo enorm populair. Het westen en oosten van Zweden zijn verbonden door een aantal kanalen, zoals het Dalslandkanaal en het Götakanaal. In de zomer laat men ook wel de boot naar Noorwegen transporteren om vandaar via het Dalslandkanaal af te zakken naar het Vänernmeer, vandaar via het Götakanaal naar het Vätternmeer en daarna verder tot aan de oostkust. Door het hoogteverschil zijn er veel sluizen in deze kanalen. Aan de westkust zijn er, vooral boven Göteborg, veel schilderachtige haventjes die heel populair zijn.

De kust met zijn specifieke, door de ijstijd afgeslepen, glooiende rotsen (scherenkust) en zijn vele eilandjes heeft een grote aantrekkingskracht. In dit gebied zijn veel scheepswerven, o.a. de bekende ‘Najad-boten’ worden hier gebouwd. Ook aan de oostkust, ter hoogte van Stockholm, is een groot scherengebied (circa 24.000 eilandjes). Heel populair bij Stockholmers die een boot bezitten. Wie de boeken van Viveca Sten kent, die zich afspelen op het eiland Sandhamn, zal bekend zijn met de watersportcultuur in deze regio.

Ten noorden van Stockholm is aan de oostkust een gebied dat heet Höga Kusten (de Hoge Kust) en ook daar zijn weer prachtige, schilderachtige haventjes te vinden. Höga Kusten staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op drie uur varen uit de oostkust van Zweden ligt het eiland Gotland, bekend om de middeleeuwse, ommuurde stad Visby. In het zuiden van Zweden ligt langs de oostkust het eiland Öland, dat ongeveer 16 km breed en 137 km lang is. Öland is door een brug verbonden met het vasteland.

Nederlanders hebben vaak drie vooroordelen als ze denken aan Zweden: ver, duur en koud.

Ver: snel te ontzenuwen: vanuit Utrecht is het ongeveer 800 km naar Malmö in Zuid-Zweden.
Duur: het prijsniveau in Zweden is al jaren ongeveer hetzelfde als in Nederland, alleen sterk alcoholische dranken, zoals wodka, jenever en whisky zijn duurder. Het laatste halfjaar is het prijsniveau wel weer iets duurder aan het worden. Oorzaak is de zwakke euro die tegenover de Zweedse kroon circa 10% in waarde is gedaald.
Koud: Zweden heeft een landklimaat, dat betekent strenge winters en warme zomers. In Zuid- en Midden-Zweden is het ‘s winters in het binnenland kouder dan hier, maar aan de oost- en westkust valt dat erg mee. Het noorden is ’s winters wel heel koud. De zomers zijn heel uitbundig, met soms – ook in het noorden – temperaturen rond de 30°C. In de zomer wordt het in het noorden niet donker.

Kortom: Zweden is zeer de moeite waard!
Tip: zoek ook eens op de namen uit dit artikel op Google.

Tekst en foto: Marcel Jorissen

Marcel Jorissen is hoofdredacteur van het magazine Sverige Kuriren van de Zweeds-Nederlandse Vereniging (www.zweeds-nederlandse-vereniging.nl) en eigenaar van Swefoto, dat reportages, portretten, productfotografie, fotocursussen en lezingen over Zweden verzorgt (www.swefoto.nl).


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign