HomeOver Zweedse botenZweden en boten

Zweden en boten

Zweden, bootvriendelijk land

Nederland wordt altijd een waterland genoemd, maar in Zweden is ook veel water te vinden. Daarom is watersport in Zweden ook zo enorm populair. Het westen en oosten van Zweden zijn verbonden door een aantal kanalen, zoals het Dalslandkanaal en het Götakanaal. In de zomer laat men ook wel de boot naar Noorwegen transporteren om vandaar via het Dalslandkanaal af te zakken naar het Vänernmeer, vandaar via het Götakanaal naar het Vätternmeer en daarna verder tot aan de oostkust. Door het hoogteverschil zijn er veel sluizen in deze kanalen. Aan de westkust zijn er, vooral boven Göteborg, veel schilderachtige haventjes die heel populair zijn.

De kust met zijn specifieke, door de ijstijd afgeslepen, glooiende rotsen (scherenkust) en zijn vele eilandjes heeft een grote aantrekkingskracht. In dit gebied zijn veel scheepswerven, o.a. de bekende ‘Najad-boten’ worden hier gebouwd. Ook aan de oostkust, ter hoogte van Stockholm, is een groot scherengebied (circa 24.000 eilandjes). Heel populair bij Stockholmers die een boot bezitten. Wie de boeken van Viveca Sten kent, die zich afspelen op het eiland Sandhamn, zal bekend zijn met de watersportcultuur in deze regio.

Ten noorden van Stockholm is aan de oostkust een gebied dat heet Höga Kusten (de Hoge Kust) en ook daar zijn weer prachtige, schilderachtige haventjes te vinden. Höga Kusten staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op drie uur varen uit de oostkust van Zweden ligt het eiland Gotland, bekend om de middeleeuwse, ommuurde stad Visby. In het zuiden van Zweden ligt langs de oostkust het eiland Öland, dat ongeveer 16 km breed en 137 km lang is. Öland is door een brug verbonden met het vasteland.


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign