HomeOver de clubOverzicht botenSno

Sno

Boot: ‘Sno’, 1930, Pettersson, 7,6 x 1,85 meter

Over de eigenaren

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Zweden, Ryd 2010. Dit bijzondere verhaal gaat 5 jaar terug…..
5 families, allen op dezelfde camping niet wetende dat ze gezamenlijk eigenaar zouden gaan worden van een 85 jaar oude Petterson kajuitsloep.

Foto van vroeger, uit een ver verleden

De campingeigenaar en in Nederland ‘kippenboer’ Gert Beute ontvangt zijn gasten hartelijk op Camping Blidingsholm in Ryd. Jelle Hooisma (gepensioneerd boer en vriend van Gert) is, samen met zijn vrouw, in het bezit van een Zweedse woning in deze regio en komt regelmatig langs om te genieten van de mooie natuur die deze camping te bieden heeft. Atze van der Molen (gepensioneerd) en oud eigenaar van een bedrijf in vrachtwagen-opleggers, arriveert met zijn vrouw en zoon in een mega-camper! Mente Rozema, bezit een eigen bedrijf in koppensnellen/kraanverhuur en is dé Friesche Neil Diamond onder de zangers!!! Samen met zijn Friestalige Indonesische vrouw ook gearriveerd op de camping. Stoere wagen met een halve caravan op de bak is hun trotse bezit. Dan Miente Steensma, Tandprotheticus en amateurfietser, heeft met zijn vrouw en dochter van 8 een caravan gehuurd bij Gert. Géén Oostenrijkse bergen ditmaal maar op zoek naar het Zweedse avontuur. En dat kwam er! Elke avond bij het kampvuur, waar het gezellig vertoeven is, leren de 5 elkaar steeds beter kennen. Humor, goede gesprekken en amusement wisselen elkaar af en er wordt heel wat afgelachen. Iedereen is behulpzaam en oprecht geïnteresseerd in elkaar, kortom ‘het klikt’! Vaak is het zo dat een vakantie in schoonheid sterft en dat je elkaar uit het oog verliest, maar dit keer liep het dus heel anders…

Miente, op de hoogte van de types Petterson en Storebrö, kwam op een van zijn vele fietstochten een oude houten boot tegen. Te koop. Zijn vrouw en dochter wilden doorfietsen, maar toch besloot hij terug te fietsen naar deze oude houten boot. Een échte Pettersson!!!! Deze goed bekeken en in gedachten meegenomen. Handel dacht hij!!! Bij het kampvuur het gesprek aangeslingerd en gelijk waren de andere heren enthousiast! De volgende dag een kijkje genomen en de eigenaar ontmoet die deze boot te koop had staan. Gert begon vloeiend Zweeds te praten waarna de eigenaar zei dat hij ook uit Nederland kwam. Echter Gert ging zo op in zijn rol van tolk, dat hij dit gemist had en maar stug door bleef gaan in het Zweeds! Dit tot groot genoegen van de omstanders. Er werd een prijs afgesproken en we zouden er tijdens een borrel over na denken. Omdat de boot direct zou worden doorverkocht werd tijdens dit gesprek de winst al verdeeld! It giet oan!!!

Teruggekomen bij de eigenaar werd er nog ‘handjeklap’ gedaan om de koop te bezegelen. Het verhaal wat de eigenaar ons nadien nog vertelde deed ons echter achter de oren krabben. Droevige privé-omstandigheden noodzaakten de eigenaar om af te zien van de restauratie. Hij was blij dat wij de boot kochten en hoopte dat wanneer wij hem opgeknapt hadden (dát was nou juist niet de bedoeling), hij met een laatste vaart het boek van zijn zoon kon sluiten. En nu???? “Doen we er wel goed aan om hem direct door te verkopen???”, was de vraag die we ons zelf stelden.

Wij hebben zeker gevoel in onze donders en stelden de man direct gerust, “Wij gaan ervoor zorgen dat je het boek op een waardige manier kunt sluiten”, was ons standvastige besluit!!!! De ‘Pettersson Owners Group’ was geboren! 5 mannen, tot op het bot toe gemotiveerd om hier een pareltje van te maken. 5 mannen, niet genoegen nemend met “zo kan het wel”, nee hoor, mierenneukers, perfectionisten! Deze 5 mannen wilden iets maken waar ze trots op konden zijn!!!!

Nu 5 jaar later (2015) en vriendschappen rijker, zijn we bijna zover dat we straks de show kunnen stelen op het ruime water wat Friesland rijk is!!! Wij van de ‘Pettersson Owners Group’ kijken ernaar uit!!! En velen met ons!!!

Met vriendelijke groet


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign