HomeOver de clubOverzicht botenNog geen naam – 5

Nog geen naam – 5

Boot: Nog geen naam, 1928, Petterson, 8 x 2,4 meter

Over de eigenaren

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Gek op hout

Sommige mensen zeggen alleen gek. Ongezien een boot kopen, en dan ook nog eens een boot die 1.300 kilometer ver weg ligt. Ja, alleen een foto en een verhaal. Praatje gemaakt met de verkoper, een Zweed (Per Thyren) bij sommigen wel bekend. Leuk contact, nog steeds.

Het is een mooie boot (‘brä’ zeggen de Zweden), alles is goed en mooi. Uit 1928 en een originele Pettersson. Dus… gekocht, hij zou hem per vrachtauto versturen. En jawel, op een middag was daar de vrachtauto met mijn kostbare lading. Een grote kraan erbij en uitladen maar. Het hele dorp stond te kijken. Wat heeft Piet nu weer??? Een prachtig gelijnde boot, maar… wat goed en mooi in Zweden is, heeft hier een andere betekenis! Wat een werk moest hier aan gebeuren. Maar geen nood, volgend jaar zal hij wel varen…

Nu, ik heb hem in 2006 gekocht en ben er nog mee bezig. Ja, je haalt iets los en er komt meer mee dan je lief is. Dus repareren. Het dek was gerepareerd met een soort board, dat zat vastgespijkerd met wel 200 spijkers. Dus nieuw dek. Ach, je bent toch bezig, dus ook maar een nieuw voor- en achterdek. Dan ook maar direct nieuwe stootranden, ojee, komt er ook een stuk zijvlak mee. Dus alles nieuw. Dan ook maar een nieuwe stuurstand, in Zweden lag het dashbordje van de Volvo boven op het dek. Niet echt mooi. En een nieuwe zitting voor de kapitein. Maar ik wou wel naar origineel ontwerp alles herstellen. Gelukkig, op een botenbeurs de redding? Een boek van de ontwerper van de boot Pettersson. Met de man van de stand een praatje gemaakt en deze had drie boeken voor mij. Hier kon ik vinden hoe ze de boot vroeger uitrusten met stuurstand en alles wat ik nodig had om het schip weer zo origineel mogelijk te maken. Alleen het grote dek nog met eiken bekleden en de nieuwe meters (messing met ouderwetse wijzerplaten) erin en de nieuwe ouderwetse messing kikkers erop. Echter de tijd ontbreekt…

Ondertussen van de hobby een beroep kunnen maken, mooier is er niet. Al verschillende boten gerepareerd en of gerestaureerd. Soms alleen, maar meestal met mijn broer Roel de Jong, die ook met het Zweedse virus is besmet. Ook voor vragen kun je bij ons terecht.

Hartelijke groet


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign