HomeOver de clubOverzicht botenFarenson

Farenson

RVEN nr 5270

C.G. Pettersson Spitsgat kajuitsloep uit 1928 – 7.50 x 2.20 x 0.60 meter

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Eigenaar: E. Huizinga
ZKC lidnummer 0270

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Locatie: Hilversum

Specificaties

  • Ontwerper: C.G. Pettersson
  • Type: Spitsgat
  • Werf: kleine werf in Zweden
  • Bouwjaar: 1928
  • Lengte:  7.50 m
  • Breedte: 2.20 m
  • Diepgang: 0.70 m
  • Motor: Albin 3 cyl. benzinemotor

Informatie

In 2009 kochten Erik Huizinga en Monica Ligtenberg de Farenson (“eigen” variant op Far och Son: Zweeds voor vader en zoon: beiden leraar timmeren op een beroepsopleiding in de provincie Groningen en die ‘ter lering ende vermaeck’ een aantal jaren hebben samen gewerkt aan de volledige restauratie van deze unieke kajuitsloep, gered van de sloop na een bijna desastreuze brand).


Farenson is een in 1928 gebouwde Zweedse kajuitsloep, type Petterson, gebouwd op een kleine werf in Zweden, spitsgat, met een grenen romp, overnaads kopergeklonken op eiken spanten.
Bovenbouw is ook van eiken en het dek van Oregon Pine.
Ze heeft een ruime kuip (8 personen), een vooronder met twee slaapplaatsen.
De drie cylinder Albin benzine-motor levert voldoende vermogen haar een prachtige en unieke vaarlijn te bezorgen. Vaste schroef. Dekkleed

Aanvankelijk een seizoen aan het Zuidlaardermeer gelegen en daar tijdens de eerste winterstalling opnieuw in de lak gezet.

Sinds 2011 ligt de Farenson in Jachthaven Kortenhoef, aan de Wijde Blik, de grootste en diepste van alle Vechtplassen.
De Farenson ligt in een box.

 

Afgelopen zomer 2022 is ze overgevaren naar Middelburg, een tocht van drie dagen.  Daar ligt ze nu nu in de werf van Kouyzer Classic Boats, waar werfeigenaar Jesper Kouijzer haar van een nieuwe beits- en laklaag gaat voorzien.

Vanaf april 2023 ligt ze weer op haar ‘eigen’ stek in Kortenhoef.


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign