HomeOver Zweedse botenOntwerpersJac M. Iversen

Jac M. Iversen

Door Yvan Veninga

Noors? Zweeds?

De Noor Jac M. Iverssen, geboren in 1884, overleden in 1974, was een bootconstructeur die actief was in Noorwegen van 1907 tot 1926. Iverssen werd opgeleid als scheepstimmerman in de Verenigde Staten en begon zijn carrière in Son, Noorwegen, bij de familiewerf. Na de beurskrach aan het einde van de jaren 20, werd de familie gedwongen tot sluiting van de scheepswerf en verhuisde Iverssen naar Göteborg, Zweden, waar hij een paar jaar werkte. Later verhuisde hij naar Stockholm. Daar werkte hij eerst samen met Carl Iverssen Plym. Hij moest echter vertrekken toen de economische situatie voor de werf verslechterde en opende hij zijn eigen bedrijf in 1931.

Iverssen ontwierp meer dan 700 boten. Het Zweeds Maritiem Museum bezit ongeveer 3.600 verschillende tekeningen van Iversen. Hij ontwierp zowel zeil- en motorboten, onder meer Archipel en Oostzee kruisers. De motorboten van Iverssen zijn het best bekend, waaronder verschillende offshore boten met dubbele cabine en diverse kajuitboten.

Legendarisch!

Iversen werkte met veel succes in Noorwegen, Zweden en andere landen. Hij was een van de oprichters van de zeilvereniging ‘Soon Seilforening’ (www.soon-seilforening.no) en was haar eerste voorzitter vanaf oprichting op 18 februari 1919. Tijdens zijn tijd in Stockholm ontwierp Iverssen een aantal Zweedse marineschepen, waaronder M-mijnenvegers. Hij heeft ook vele luxe jachten ontworpen en gebouwd voor vooraanstaande klanten. Iversen is net als C.G. Pettersson een legendarische bootconstructeur.

Er is een Noorstalig boek over Iversen verkrijgbaar, hieronder de omslag. (Op verzoek in te zien bij clublid Yvan Veninga)

Terug naar ‘Ontwerpers’


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign