HomeOver de clubOverzicht botenTarnan

Tarnan

RVEN nr 3515 – ZKC Bat van het jaar 2019

Forslund Fagerman uit  1930 –  12,25 x 2.45 x 0.80 meter

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

 

Specificaties

  • Ontwerper:  Forstlund
  • Type: Fagerman
  • Werf: Sjoëxpess Zweden
  • Bouwjaar: 1930
  • Lengte: 12.25 m
  • Breedte: 2.45 m
  • Diepgang: 0.80 m
  • Motor: Volvo Penta 205 pk  benzinemotor

Informatie

April 2013

Omdat ik elke dag van Vollenhove (werk) naar Nieuw Amsterdam (thuis) rijd, pak ik weleens het weggetje langs de Hoogeveensevaart. Rustig rijdend langs het kanaal zag ik opeens een prachtige houten salonboot liggen voor de brug bij Nieuwlande. Haar naam was ‘Tärnan’. Ik heb met bewondering staan kijken en dacht: “Als ik ooit een boot koop… wat een lijn, verhoudingen en prachtig mahonie hout. Geweldig mooi!” Thuis natuurlijk verteld wat ik gezien had. De reactie van Fernanda was kort: “Ik ga koffie zetten!” Ja, ik zag wel vaker wat…

 

September 2013

Op een zaterdagmorgen komt mijn dochter ons bezoeken met haar Peugeotje en vertelt dat haar voorbanden aan vervanging toe zijn. Ik vertelde haar dat er in Erica een sloperij is en dat we daar wel even konden kijken naar een paar wielen met z.g.a.n. banden. Nou die hadden ze wel. Nadat de banden verwisseld waren en wij van het parkeerterrein afreden, zag ik kijkend naar rechts een houten boot te koop liggen. Het was ‘Tärnan’. De boot werd te koop aangeboden door de handelaar waar we net de banden hadden gekocht. De boot was slecht onderhouden en lag in weer en wind open en bloot. Het was een wonder dat het mooie oude kompas er nog niet uit gestolen was. Dit was mijn kans om haar te kopen! Na een paar dagen te hebben onderhandeld en met inruil van een paar oude auto’s, zijn wij tot overeenstemming gekomen. Ik heb snel een winterstalling gezocht zodat het opknapwerk kon beginnen.

Na de aanschaf in het najaar van 2013

Veel geschuurd, gelakt en geverfd. De motor nagekeken en het roer veranderd. De boot reageert nu sneller en stuurt korter. Met de 205 pk Volvo Penta wil ze best vooruit. Hoewel ik niet meer in Giethoorn woon, waar ik geboren ben, moest ik natuurlijk aan Sail Giethoorn 2014 meedoen. Een prachtig evenement dat voor de eerste keer gehouden werd. Een evenement waarin ‘Tärnan’ zich goed thuis voelde en veel aandacht trok. We beleven veel plezier met Tärnan. Het is genieten!


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign