HomeOver de clubOverzicht botenOtium

Otium

RVEN nr 3513 – Varend Monument ® sinds 2023

Andersson & Sundberg ‘campingboot’ uit  1954 – 5.00 x 1.70 x 0.20 m.

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Specificaties

  • Ontwerper:  Batbyggeribolaget Andersson & Sundberg, Söderköping (Zweden)
  • Type:  Campingboot / overnaads mahonie op eigen spanten, koper geklonken
  • Werf:
  • Bouwnummer: 2243
  • Bouwjaar: rond 1954
  • Lengte: 5.00 m
  • Breedte: 1.70 m
  • Diepgang: 0.20 m
  • Motor: Honda 8 pk benzine buitenboordmotor uit 2018

Informatie

Het verhaal van Otium
Eigenlijk zijn mijn vrouw Ebel en ik zeilers. Lang voeren wij met een Randmeer. Dat schip beviel uitstekend, maar de bediening van de zeilen ging ons langzamerhand zwaarder vallen. In het voorjaar van 2015 verkochten we, met spijt in het hart, onze Randmeer. Daarna keken we uit naar een ander, kleiner schip want in Sneek wonen maar geen boot ter beschikking hebben is natuurlijk onbestaanbaar. Het liefst diende het een beetje bijzondere, houten boot te worden. Van 1967 tot 2010 hebben wij de oudste Schakel van Nederland in bezit gehad (de nr. 75 uit 1963). We weten daardoor uit ervaring hoeveel onderhoud een houten boot vraagt, maar ook hoeveel vreugde en voldoening je eraan kan ontlenen. Niets is mooier dan strak gelakt hout! We zochten dus iets kleins, maar fijns.

Een vondst in Pikesyl
Al spoedig na de verkoop van onze zeilboot kwamen we op het spoor van een Zweeds motorbootje van handzaam formaat. Het bleek een campingboot uit, naar de verkoper zei, het jaar 1954 te wezen. Gelet op rompvorm en bouwwijze zou dat wel eens juist kunnen zijn. De boot lag in een boerenschuur in het gehucht Pikesyl, een paar kilometer van Sneek. Het houtwerk van het scheepje zag er over het algemeen nog redelijk uit, hoewel wij onze twijfels hadden over een deel van het onderwaterschip. Een stuk spiegel oogde ook wat dubieus en het lakwerk moest zeker aangepakt worden. Verder zat er een prima buitenboordmotor bij, een Honda viertakt van 8 pk. Over het verleden van de boot is ons, helaas, niets bekend. De boot draagt een brandmerk met bouwnummer 2243 van de Batbyggeribolaget Andersson & Sundborg uit Söderköping, een werf die niet meer bestaat. Vooral onderdeks is te zien dat er in de loop van de tijd veel onderhoudshanden met de boot bezig zijn geweest. Sommige deskundig, andere op het oog wat minder. Maar van wie die handen waren? Géén idee …

Een nieuw vaargebied
Vanaf ons eerste vaarseizoen hebben wij al veel plezier beleefd van de campingboot. We bevoeren wateren waar we met onze zeilboten nooit konden komen vanwege vaste bruggen of ondieptes in het vaarwater. Een nieuwe wereld in het Lage Midden van Friesland ging daarmee voor ons open. Vanuit onze woonplaats Sneek hebben wij grote, soms meerdaagse dagtochten gemaakt. Onder meer naar Dokkum, Earnewâld, Leeuwarden, door de Luts en over het Tjeukemeer. Ook hebben we meegedaan aan een ZKC-tourvaart door Amsterdam. Dat was een hele belevenis, maar geef ons toch maar de meren van Friesland. Tot slot kan gememoreerd worden dat Otium twee jaar achtereen in de ZKC-stand op Boot Holland heeft gestaan als ‘showboat’. Vele ogen (en vingertjes) streken over haar bevallige lijnen.

Restauratie
In de winter 2015-2016 is de boot voor een gedeeltelijke bekleding van het onderwaterschip met epoxy in de deskundige handen gegeven van Jeroen Feenstra van Houtwerf Feenstra te Exmorra. Met epoxy hebben wij geen ervaring. De overige restauratieklussen deden we zelf: het kaal halen van het dek, vervolgens het aanbrengen van ‘tig’ lagen lak, de nog originele kabelstuurinrichting renoveren en het uitvoeren van tal van andere onderhouds- en optimaliseringsklusjes. Waar nodig hebben we het beslag opnieuw laten verchromen. Ook de motor is inmiddels opgewaardeerd. Het is een Honda 8 pk buitenboordmotor gebleven, maar nu elektrisch startend.

En wat betekent Otium?
Voor wie wil weten waarom de boot de wat opmerkelijke naam Otium draagt: het otium betekende voor de oude Romeinen: pensioen, vrijheid van verplichtingen, de tijd van rust na een werkzaam leven. Wij vinden dat er geen betere manier is om van onze (relatieve) rust te genieten dan door Friesland te toeren met onze prachtige Zweedse klassieker!

Hans en Ebel Koppen,
Sneek

 


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign