HomeOver de clubOverzicht botenBeauty

Beauty

RVEN nr 4876

C.G. Pettersson uit 1935 –  7.00 m x 2.50 m x 0.50 m

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Specificaties

  • Ontwerper: C.G. Pettersson
  • Type:
  • Werf: een werf in Finland
  • Bouwjaar: 1935
  • Lengte: 7.00 m
  • Breedte: 2.50 m
  • Diepgang: 0.50 m
  • Motor: Electromotor

Informatie

Rond het jaar 2000 had ik een klein werfje genaamd “Klassiek Maritiem Heeg” waar 2 mensen werkzaam waren waaronder Jan Loopik uit Heeg die daarvoor havenmeester was van Heeg. We deden vooral schilder en kleine reparatie werkzaamheden aan houten boten. Dus toentertijd al veel aan Scandinavische jachten omdat Prins van Oranje toen al dat soort jachten importeerde.

Zo werd ik gebeld door een meneer uit Rotterdam die me verteld dat hij 5 “Pettersons” had staan in een loods die weg moesten. Ze waren alle in meer of mindere staat van onderhoud. Daar aangekomen zag ik dat er 2, overigens prachtige en heel oude Pettersons het restauratie stadium ver voorbij waren. 2 andere waren min of meer ok, en dan mijn “Ruby” als aparteling er tussen.

Petterssons waren toen in trek, en ik bood euro 5.000 voor de 4 Petterssons, en dan nam ik die andere er wel bij. Hij moest er duidelijk vanaf, want de koop was rond onder beding dat alles binnen een week weg moest zijn. Dus dat was 5 x heen en weer rijden tussen Heeg en Rotterdam met een trailer.

De 2 rotte Petterssons verdwenen in de vuil container. De 2 andere werden ongerestaureerd verkocht en de Ruby heb ik privé gehouden, volledig gerestaureerd met nieuwe dekken en boefje. En het geheel is omgebouwd in 2005 naar een 48 Volt elektrische aandrijving van 5.5 KW.  Zo varen we er tot op heden mee rond.

De installatie bestaat uit 2 volledige separate sets accu’s van normale semi tractie accu’s . 1 set van 3 x 4 100AH (totaal dus 300AH) uur accu’s en is set van 4 x 220 AH (totaal dus 220 AH) accu’s. Alles bij elkaar 48V x 520 AH. Hiermee kunnen we dagen achter elkaar varen zonder te hoeven laden. Want met 2 kw gebruik vaart de boot al 12 km per uur. Een grote lader met schakelfunctie laad groep per groep. Verder hebben we stromend water, een ingebouwde koelbox van ongeveer 60 ltr, dus van alle gemakken voorzien. Een boegschroef op separate 12 volt accu vervolmaakt het geheel.

Het ranke scheepje is 7.50 mtr lang bij 2 mtr en is S spant en heeft een diepgang van 1 mtr.

Na onderzoek blijkt ze waarschijnlijk gebouwd te zijn in Finland omdat deze vorm daar vroeger meer voor kwam in zowel zeil als motoruitvoering. Waar precies weet ik (nog) niet.


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign