HomeOver de clubOverzicht botenAlcke

Alcke

RVEN nr 4879

Storebro Solo Ruff uit  1961 – 7.25 x 2.20 x 0.70 meter

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Eigenaar:  D. en C. Boelens
ZKC lidnummer 0072
Locatie: Maarssen[/restructedarea]

Specificatie

  • Ontwerper: Storebro
  • Type: Solo Ruff    bouwnummer 449
  • Mahoniehouten boot op eiken spanten en wrangen.  Dek van Oregon Pine
  • Werf: Storebro Sweden
  • Bouwjaar: 1961
  • Lengte: 7.25 m
  • Breedte: 2.20 m
  • Diepgang: 0.70 m
  • Motor: Mitsubishi S4L uit 2005

De Start 

Wij hebben de boot gekocht in 2013 en er een aantal jaren mee gevaren. Tochtjes op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht. En in de zomervakanties naar o.a. Friesland, Groningen, De Biesbos, etc. We vonden het varen superleuk.

Reparaties
Het onderwaterschip begon echter meer en meer te lekken en ook het voordek bleek tijdens stevige bui niet waterdicht, dus er moest iets gebeuren. In 2015 hebben we wat kleine zaken laten repareren door een scheepstimmerman. Achteraf was ons dat niet helemaal naar de zin. In 2016 organiseerde de ZKC een workshop bij het Ambachtelijk Botenbouw Centrum in Amersfoort. De eigenaar, Frank Brouwer, vertelde dat je bij het ABC je eigen boot kon opknappen, onder zijn begeleiding en met gebruikmaking van alle machines en gereedschap. Dat leek me wel aantrekkelijk en Frank had plek voor ons, dus in het najaar van 2016 hebben we de boot naar Amersfoort gevaren.

Meer werk
Ik dacht dat we het volgend voorjaar wel weer zouden kunnen varen met een opgeknapte boot, maar dat viel tegen. Ik werkte ook doorgaans maar 1 dag per week aan de boot, soms een week maar niet veel meer, dus dan gaat het ook niet zo heel hard. Het ambachtelijk klussen aan de boot bleek bovendien nogal tijdrovend. Ik leerde echter wel ontzettend veel en kreeg ook veel hulp van Frank, stagiairs en vrijwilligers. De verhuizing van het ABC vanuit de binnenstad naar een mooie plek aan de Eem kostte ook wat tijd en natuurlijk heeft de Corona-crisis ons ook parten gespeeld en recent hadden we nog ook nog weer tegenslag in de prive-sfeer. De laatste paar maanden kreeg ik hulp van een vriend.

Resultaat
Op 1 juli j.l. is de Alcke eindelijk weer te water gelaten. Van het onderwaterschip zijn heel wat (delen van) de mahoniehouten gangen vervangen. Aan de binnenzijde zijn diverse eiken spantjes deels vervangen. De onderzijde van de spiegel is vervangen, alsmede 2 slechte stukken in het voorsteven. Verder zijn vlonders en deksel van de kisten opgeknapt en verstevigd. Delen van de kielbalk zijn vervangen door nieuwe stukken eiken. Als klap op de vuurpijl is het gehele voordek, dat maar uit 1 laag bestond, vervangen door een stevig 3-laags nieuw dek, met een Oregon Pine lattenwerk als toplaag. Ik denk dat ik nog wel e.e.a. vergeet op te noemen. Het was een zeer interessante, leerzame maar ook hele leuke tijd.

Het aantrekkelijke van de Storebro Solo Ruff is dat het model voldoende ruimte biedt om met een heel aantal gasten te varen, 7 à 8 man gaat prima. En met 2 personen kan je er prima mee rondtrekken. Met een toiletje, water, keukentje en voorin een ruim bed heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Wij hopen er de komende jaren weer volop mee te gaan varen; dagtochtjes maar ook langere tochten staan op het programma. Hopelijk is de Corona-crisis binnenkort grotendeel voorbij zodat we ook weer met ZKC-activiteiten mee kunnen doen.


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign