HomeOver de clubOverzicht botenTiki

Tiki

Boot: ‘Tiki’, Axel H. Gustafsson, Koster 19 fots, 1980, 5,8 x 2,1 meter

Over de eigenaren

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

De historie met mijn scheepje begint in het voorjaar van 2007, toen ik op internet een advertentie van de schepenkring Giethoorn ontdekte, waarin een Laurin Koster 20 werd aangeboden. Omdat ik al jarenlang een houten bootje wilde hebben en de lijnen van het scheepje mij zeer aanstonden, ondernam ik de reis naar Giethoorn. Het was meteen raak, ik zag het bootje en dacht “Wat een dotje, dat wil ik hebben!” Even daarna ging ‘Tiki’ (nieuwe naam) op de trailer naar Willemstad aan het Hollands Diep, haar nieuwe thuiswater.

Omdat ik interesse had in de herkomst van het scheepje, deed ik navraag bij makelaar en oude eigenaar met weinig resultaat: het zou gebouwd zijn in 1978, een ontwerp van de beroemde Zweedse ontwerper Laurin. Via speuren op internet, kwam ik terecht bij het historisch scheepvaartmuseum in Stockholm en trof ik een vriendelijke conservatrice die voor mij het Laurin-archief naliep op een ’20-fots’ ontwerp van Laurin. Ik kreeg tekeningen toegezonden die duidelijk maakten, dat ik geen Laurin-ontwerp had gekocht… Maar wat dan wel?

Het enige specifieke wat ik aan boord vond, was een nummer aan de binnenzijde van een mastbeslag. Hoofdbrekens, maar ineens de ingeving dat het misschien een telefoonnummer was. Na uren turen in het Zweedse telefoonboek op internet, beland ik in Noord-Zweden, in Hudiksvall, de vestigingsplaats van een mastenmakerij. Via een e-mail met foto’s erbij, kreeg ik tot mijn verbazing een e-mail terug, waarin ineens de hele historie van het scheepje duidelijk werd. De mastenmaker zelf blijkt tussen 1978-1980 op de botenbouwschool van Storebro in Vimmerby (midden-Zweden), samen met een medestudent, het scheepje als project gebouwd te hebben – zie de link naar de slideshow hieronder om de foto’s hiervan te bekijken – werkelijk prachtig!

Lang verhaal kort, nadien is nog veel meer duidelijk geworden. Ook het ontwerp met tekeningen heb ik bemachtigd, het is van Alex H. Gustafsson uit Landskrona (bij Malmo). Die man, ongeveer een zeventiger, is nu nog actief! Ik heb de heer Gustafsson gecomplimenteerd met het vermogen om in zo’n klein scheepje (19 fots) zo’n fraai lijnenspel te creëeren. De foto’s hieronder spreken voor zich. Het parmantige scheepje vaart ook voortreffelijk!

Tot ziens en hartelijke groet,

De botenbouwschool van Storebro in Vimmerby 1978 – 1980

Klik hier voor diashow van de gehele scheepsbouw destijds
(Zweedse website: ‘Föregående’ = Vorige en ‘Nästa’ = volgende)


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign