HomeOver de clubOverzicht botenLille Kvarken

Lille Kvarken

Boot: ‘Lille Kvarken’, ± 1953, bakdekker, 7,5 x 2,5 m

Over de eigenaren

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

‘Lille Kvarken’

In de jaren na het behalen van ons vaarbewijs wisten wij precies wat wij NIET wilden hebben. Onze zwager, later onze ‘vaarleraar’, begroette ons steevast met de kreet: “Hoe is het met jullie bootje?” Uiteindelijk na lang zoeken vonden wij op internet de Storebro. DAT MOEST HEM WORDEN!! Bij een bezoek aan onze zwager Henk in Brielle vertelden we hem over de Storebro, waarop hij vertelde dat in hun jachthaven zo’n boot te koop stond. Waarop wij de boot natuurlijk ook graag wilden zien. Het was echter geen Storebro, maar een ‘Kvarken’, nog mooier, met een spitsgat. De boot had achterstallig onderhoud en stond te koop.

Zwager Henk wist een ‘kenner’, die ons kon adviseren over de staat van de boot. Na inspectie werd ons verteld dat het een prima schip was waar slechts twee slechte plankjes in de bodem rot waren. Dus onderhandelen en gekocht! Vervolgens de boot bij Karel Vial in Rotterdam gebracht, waar uiteindelijk bleek dat er toch wel heel wat meer planken niet zo goed meer waren…

Oorspronkelijk dachten wij de oude motor, startend op benzine en lopend op petroleum, te reviseren, maar met het aanbrengen van een startmotor en een dynamo plus de revisie wordt het een en ander dubbel zo duur als een mooi nieuw Vetus scheepsdieseltje.

Trekken met stuurkabels ook afgewezen (het is 2008) dus hydraulische besturing! Om prettig op de boot te verpozen hadden wij ook eigenlijk wel behoefte aan een koelkast en stromend water (fornuisje was al aanwezig) dus ook dat gedaan. En uiteraard de elektrische installatie aangepast.

Kortom nieuwe boot… met bouwjaar 1953: ‘Lille Kvarken’ is herboren!

Nederland hebben we nu al op vele plekken vanaf het water mogen bekijken. De eerste twee jaar lagen wij in midden en west Nederland. Noord-Overijssel waar we sindsdien onze thuishaven hebben is geweldig. Van daaruit naar de Friese meren en Groningen, we genieten ervan. Wat ook heel fijn is van een wat kleinere boot, we kunnen heel diep de kleine wateren in, wat prettig is als je ook nog familie in Houwerzijl hebt wonen… (Daarna wel het potje leeghalen anders gaat het zo roken achter je boot!) De boot vaart makkelijk en ligt zeer goed in het water, we slapen erop als een marmot en het leuke is ook dat we heel veel complimenten krijgen.

We hopen dan ook, dat we nog heel veel jaar mogen varen.

 


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign