HomeOver de clubOverzicht botenBodil

Bodil

Boot: ‘Bodil’, 1934, 9,25 x 2 meter, kruiphoogte 1,7 meter en diepgang ± 0,8 meter

Over de eigenaren

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

Ontwerper: Iversen. Aandrijving: elektrische motor 8kW met 48 Volt, 400 Ah accuset.
Opwekking stroom: met dieselgenerator en via lader op de walstroom.

Elektrische prachtboot

Sinds augustus 2013 zijn wij de trotse eigenaren van ‘Bodil’. De boot hebben wij via een advertentie op de ZKC-website gevonden! De Bodil heeft voor aankoop twee jaar op de wal in een loods gelegen en het duurde dus even voordat het mahoniehout goed was dichtgetrokken. Daar moesten wij als onervaren houten-booteigenaren erg aan wennen! De eerste nachten aan boord waren inspannend, omdat de lenspomp het op een gegeven moment liet afweten, tevens door het leeglopen van de accu! Heelhuids zijn we op onze ligplek aangekomen.

Nieuwe bilgepomp en Victron Remote Control

Inmiddels hebben we lenspomp en start- en apparatenaccu gemoderniseerd en durven we de boot met een gerust hart in de haven te laten liggen. Onderin de boot is een bilgepomp geïnstalleerd met een vlotter. Als de vlotter door lekwater omhoog komt slaat de pomp aan en wordt de boot leeggepompt. Omdat bij een defect aan één van beide, het gevaar bestaat op het vollopen van de boot, heb ik een tweede systeem gemonteerd. Een extra bilgepomp en een extra vlotter die iets hoger in de romp zijn gemonteerd met een eigen afvoer door de romp, die zullen aanslaan wanneer het eerste pompsysteem faalt. Aangezien het dichttrekken van de boot een jaarlijks terugkerend probleem is, en ik de boot op afstand in de gaten wil houden, hebben we ook een Victron Remote Control geïnstalleerd die meetgegevens van het starten van de pompen en de acculaadstatus naar een mobiel nummer kan sms’en. Dit systeem is uitbreidbaar met bijvoorbeeld een bewegingsmelder maar het kan ook een apparaat starten door het sturen van een sms.

Meer informatie

Geïnteresseerd in het elektrisch varen? Kijk ook bij:  ‘Elektrische aandrijving‘. Mijn e-mailadres is voor clubleden beschikbaar via de ledenlijst.

Hartelijke groet,


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign