HomeOver de clubOverzicht botenBetty

Betty

Boot: ‘Betty’, 1937, Pettersson, 8,2 x 2,4 meter

Over de eigenaren

Sorry, deze content is alleen bedoeld voor leden van de Zweedse Klassiekers Club. Log in als je een lid bent of meld je aan als lid.

1e ronde

Maart 2006 kocht ik mijn boot van een particulier, die de boot in Zweden had gekocht en naar Nederland vervoerd. De boot bleek, qua model, zeer uniek te zijn. Een Pettersson, gebouwd door de gebroeders Larsson – volgens kenners.
Kaalgeschuurd, met de Volvo-motor eruit, heb ik de boot gekocht. Op de Hiswa, een nieuwe ‘Sole’, 26 PK, dieselmotor gekocht: een Mitshubishi, in licentie in Spanje vervaardigd. De verkoper heeft met een bevriende monteur de motor en nieuwe schroefas geplaatst en vervolgens het onderwaterschip aangepakt en alles gelakt. Na de tewaterlating maakte mijn boot toch water. Meteen de boot uit het water laten lichten en wat bleek? Helaas slecht gekit, dus zo lek als een mandje. Bovendien was men vergeten het schroefaslager van een pakking/keerring te voorzien… daardoor kwam ook veel water via het lager van de schroefas binnen. Gelukkig was de splinternieuwe motor niet door het water bereikt en dus ongedeerd gebleven!

2e ronde

Na twee maanden werd de boot vervoerd naar een houtwerf in Breukeleveen: Charlois Scheepswerf (www.charloismaritiem.nl), bij heer Jack den Oude. Vervolgens is het onderwaterschip en de romp, volledig in de epoxy gezet. Tevens is alles opnieuw gelakt, deze keer perfect. Augustus 2007 kon ik weer voor het eerst varen en kreeg ik telkens opnieuw het compliment: “Mooie boot” te horen! In elk geval voer ik sindsdien met veel plezier en zonder problemen. Ook omdat ik ook meteen zomerdekkleden liet maken en deze consequent gebruikte, bleef de lak in prima staat. Schuur- en lakwerk werd ik elk jaar door derden gedaan.

Afscheid nemen doet zeer

Ik heb inmiddels mijn boot verkocht aan een koper in het buitenland, die er op de Bodensee mee gaat varen. Hij heeft kennis, kunde en daar zeker de ruimte! Op de Bodensee varen voornamelijk boten van hout of staal, polyester zie je daar eigenlijk niet. Afijn, met een zwaar hart afscheid genomen, maar wat hebben we heerlijk samen gevaren!

 

Vriendelijke groeten, Rob van Asten


WordPress website gemaakt door Boon Webdesign