Boot: 'Pettersson 'Färja', 1960, 7 x 1,9 meterAls zeezeiler met eigen boot aan huis in Ijlst miste ik de mogelijkheid om met mooi weer rond te toeren in het mooie Friesland. Het kan natuurlijk wel met de zeilboot, maar toch …

Daarom werd gezocht naar een mooi klein bootje, liefst klassiek en van hout. Opknappen of restaureren geen bezwaar. De zoektocht werd beloond in september 2016  met een prachtig Zweeds Pettersson scheren veer/taxibootje, met 6 zitplaatsen, uit 1960. Te koop in Amsterdam, in goede staat, gestript en kaal gehaald en voor een groot deel al gerestaureerd. Twee jaar was er in een droge droog aan gewerkt. Met trailer opgehaald en in de uniek zonovergoten maand september verder (dag en nacht,  buiten !) afgemaakt. Schuren, repareren, conserveren, lakken, nieuwe elektra, nieuwe vloer, extra elektromotor. Begin oktober ging Färja te water, spannend of alle naden goed gedicht waren. Na twee jaar droog staan verwacht je. En inderdaad, het duurde  een viertal aantal weken totdat de oregon pine onderwatergangen overal volledig africhtten. De eiken kiel lekte nog aardig wat langer door via de kielbalk, en bleek bij de bouten nabehandeld te moeten worden. Al met al 8 weken pompen.

Inmiddels met heel veel plezier diverse rondjes getoerd.  Een prachtig gelijnd scheepje dat heel mooi oogt en lekker vaart, planerend als het moet. Om meer  van de stilte te genieten gaat de dieselmotor uit en het elektromotorje aan.

De historie van de boot is mij niet bekend, de vorige eigenaren voeren ermee in Amsterdam.Terug naar 'Overzicht boten'
Terug naar 'Overzicht leden'