Boot: 'Skuta', 1930, Zweedse taxisloep, 8 x 2,25 mTaxi? Taxi? Taxi!
Vorig jaar, zomer 2013, fietsten we van Vinkeveen naar Amsterdam en zagen deze Zweedse taxisloep te koop liggen in de rivier de Angstel, voor restaurant de Voetangel. We stapten af, bewonderden de boot van dichtbij en belden met de eigenaar. Na het horen van de prijs fietsten we door naar huis; verder zoeken was het devies... Maar we konden deze boot niet uit ons hoofd zetten en reden een paar maanden later vol verwachting opnieuw er naar toe. Zou hij er nog liggen? Ja! We zijn in onze blijdschap meteen tot koop overgegaan.

In het najaar hebben we hem naar een werf gevaren in Amsterdam, waar hij opnieuw licht geschuurd, gelakt en geschilderd is door ons. Bouwjaar 1930. Grenen met opbouw mahonie. De ronde raampjes vervangen door rechthoekig. Hij is in 2007 compleet gerestaureerd, dus heel veel hoefde er niet aan te gebeuren. Er was een nieuwe motor ingezet, een Solé Diesel.
Voorjaar 2014 konden we niet wachten hem te water te laten en te gaan varen. We vonden een ligplaats in Amsterdam. Mooie tochtjes hebben we al gemaakt.

Veel moeten we nog leren, hij is verkocht als zijnde een Zweedse taxisloep, maar is het daardoor ook een Petterson? In de papieren kunnen we niet zien wie hem gebouwd heeft. Ook niet de precieze afmetingen. We zien in en rond Amsterdam vergelijkbare boten varen, maar nog geen enkel model als die van ons. De baas van de Twellegae jachthaven in Amsterdam Noord vertelde ons dat dit soort bootjes werden gebruikt om passagiers Zweedse meren over te brengen. Ons roer vond hij aan de kleine kant: manoeuvreren was op die meren ook niet nodig, je ging naar de overkant en terug.
De zomer 2015 gaan we er mee op vakantie. De randmeren omhoog en kijken of we bij de Weerribben kunnen komen!

Fred Kerklingh en Thea Brüggen
Terug naar 'Overzicht boten'
Terug naar 'Overzicht leden'