Boot: 'Helene', ± 1950, Orust Snipa, 7,2 x 2,35 m

Werk je dood koop een boot, het is waar, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Ongeveer 40 jaar geleden zijn wij begonnen met een polyester casco van een jol, dit een jaar of wat gedaan te hebben, werd de drang naar iets anders groot. Wat rondkijken, en ja hoor, op slag verliefd op een houten speed/motorboot: een Flying Fin. Deze had wat achterstallig onderhoud, maar we konden wel direct varen. In de wintermaanden gekrabd hebben we geschuurd en gelakt. Het was pracht boot, maar helaas we hebben haar verkocht. We hadden geen tijd meer voor varen en onderhoud en dat is toch erg belangrijk voor houten boten. Als je ze niet gebruikt, is het net als met molens: dan verrotten en verkrotten ze.

Daarna even geen boot gehad, tot we weer meer tijd kregen en het bootvirus weer toe sloeg. We hebben ons de vraag gesteld: "Gaan we zelf bouwen of er een kopen?" Tot we in het Aquaverium Grou een houten casco zagen liggen, die kon je af laten bouwen, of zoals wij gedaan hebben een casco gekocht en zelf afgebouwd. Het was een houten sloep, gebouwd in Turkije ergens aan de Zwarte zee en werd als werk en vissers sloep gebruikt. De sloep was karveel gebouwd en zoals een vissersschip grof en ruw. We hebben er jaren mee gevaren tot groot genoegen, tot het weer begon te kriebelen... we wilden weer iets anders en iets waar we een nacht op zouden kunnen slapen.

Tijdens een maritiem evenement in Drachten zagen we 'Helene' bij een makelaar/werf, die meerdere houten schepen aanbood, al dan niet gerestaureerd. We werden het eens en de boot kwam naar Nijverdal, waar de opknapklus kon beginnen. Ik heb er 5 jaar over gedaan. Ik heb er niet dagelijks aan gewerkt, want er moest natuurlijk ook gevaren worden. Als je aan een dergelijk klus begint, moet je er voor zorgen dat je er geen hekel aan gaat krijgen, dus zorg voor afwisseling in het werk en probeer ook iets af te maken, zodat je resultaat ziet, dan blijft het restaureren leuk!

'Helene'
Iets meer over 'Helene', het is een Cabin-sloep, overnaads gebouwd, met mahonie hout boven en grenen hout onder water op eiken spanten. Volgens de verkoper komt ze van het eiland Orust voor de Zweedse kust en zijn deze boten bekend onder de naam Orust Snipa’s.
Zoeken of er een bouwnummer of werfplaatje in boot zat, had geen resultaat, dus verder weet ik niets van de geschiedenis van het schip. Mogelijk is het door een particulier gebouwd, want sommige zaken zijn vrij amateuristisch afgewerkt. Na wikken en wegen of ik haar in orginele staat zou restaureren, heeft me doen besluiten om dit niet te doen, omdat er geen geschiedenis is vast te stellen, zoals bijvoorbeeld bij de Pettersson, Storebro’s. Dus besloten ik haar te restaureren en aan te passen naar eigen idee en inzicht, hieronder wat foto's voor het resultaat!

Tot ziens en vaargroet,
Hans Baan


Wat mooie foto's van het schip:

Terug naar 'Overzicht boten'
Terug naar 'Overzicht leden'