Al dagen voor deze vaartocht kwam de regen met bakken uit de hemel, de weersvoorspellingen waren verschrikkelijk (50 tot 80 % kans op regen) en er hadden zich maar weinig boten aangemeld. Toch besloten de organisatoren Fred en Thea wind en regen te trotseren.  

Gewapend met extra regenkleding en paraplu's stapten alle deelnemers licht huiverig in hun Zweedse klassiekers. Sommigen vertrokken al een paar dagen van tevoren om in de ochtend aan te meren bij werf 't Kromhout aan de Nieuwe Vaart te Amsterdam. Helaas kreeg vrijdag Nick van der Heul op weg naar Amsterdam motorpech en moest met een gesmolten waterslang en vermorzelde impeller terug naar huis gesleept worden. Er bleven nog 5 boten over en gelukkig heel veel gezellige opstappers.
 
Na een lunch kregen we een rondleiding in museum 't Kromhout, waar we tot in detail de werking en geschiedenis te horen kregen van de scheepvaart in Amsterdam en  de ontwikkeling van stoom- en dieselmotoren.
 
Nederland staat bekend om zijn mooie wolkenluchten. Schrijft u deze dag maar in de annalen als een van de meest spectaculaire wolken-luchten-dag ooit. En wat zo aardig was: geen spatje regen hebben we gehad!
 
Met een foto-puzzeltocht onder de arm (waar komen we wel en niet langs?) voeren we achter Artis langs, waar je, als je op het dek ging staan, het baby-olifantje kon zien drentelen in het nieuwe olifantenverblijf. Via de nieuwe Prinsengracht en de Amstel langs het Stadhuis Muziektheater naar Het IJ (uitkijken voor de ponten die gewoon gas geven en voorrang hebben!) om over te steken naar Prinseneiland, Realeneiland en het Westerdok. Uiteindelijk zijn we over de Amstel naar Ouderkerk gevaren, waar we bij Klein Paardenburg aanmeerden voor bitterballen, bier, wijn en de uitslag van de puzzeltocht. De leiding was onder de indruk van de prestaties;  knap van de broer van Martin Blommestijn (boot Dido) dat hij de foto van de toren van de Bakenessekerk uit Haarlem eruit pikte als zijnde een vreemde eend in de bijt.  Die foto hoorde er dus niet bij. Rond half 5 gooiden we de trossen los om havenwaarts te keren. Dank iedereen voor de enthousiaste deelname aan deze verkwikkende vaartocht! 
 
Thea Brüggen en Fred Kerklingh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar 'Nieuws'