Onze eerste vaartocht met de Var Drom met de Zweedse Klassieker Club. Deze trip was in en rond Haarlem. Het was een erg leuke en prima ervaring. Onze gastheer had zich goed voorbereid. En zoals met iedere klassieker vaarder, is ook hij goed in improviseren. Murphy was there.

Wij zijn gestart met een groep van 10 boten met bemanning en opstappers. Lunch om 11.00 uur. Dit werd een 2 uur durend spektakel waardoor hier en daar iets van de route ingekort moest worden.
Vanuit het centrum van Haarlem voeren we naar Spaarndam. Daar stond een enthousiast team vrijwilligers klaar om ons door de oude met de hand gedraaide sluis te leiden voor een rondje op het binnen IJ en daarna weer terug. Daarna over het Spaarne door Haarlem richting Cruquius. Vlak voor Cruquius linksaf en dan kom je bij een gezellige uitspanning, de Molenplas. Daar werd een drankje genuttigd. We moesten alleen snel weer terug, want de laatste brug die voor iedereen moest draaien  stopte om 18.00 uur met de bediening. Anders blijf je op de ringvaart liggen tot de andere morgen.

Terug naar het centrum van Haarlem, waar in het nieuwe haventje bij de molen ligplaatsen voor de nacht voor ons waren geregeld. Het diner was gereserveerd in de Jopenkerk waarin ook een brouwerij is gevestigd en je een keuze hebt uit 40 soorten plaatselijke biertjes. Wat een stad, Haarlem. Na het betalen van havendoorvaart en overnachting voel je je bijna mede eigenaar van Haarlem. De eerste stad in onze 40 jaar vaarervaring waar we voor doorvaart moeten betalen. Maar het barst in Haarlem van de mooie steegjes en pleintjes waardoor het richtingsgevoel het al gauw laat afweten.

Wat ook echt genieten was is het met deze bijzondere groep watersporters kennismaken. Ieder vaart met een kleinood in staat van onderhoud waar de liefde voor een eerlijk houten schip vanaf straalt. Wat erg mooi was om te zien is de veelheid aan inventieve oplossingen die het comfort aan boord verbeteren. Voorbeeld, koken in of op de motorkast, een smart toilet voor de kapitein, en zwemtrappen. Noem maar op, iedereen had wel een oplossing. De groep had hard-vaarders, toervaarders en rustig maar morgen weer een dag schippers. Het mooie was ook voor ons: het zijn allemaal liefhebbers van varen, bakkie doen, varen, een borreltje doen en goed eten.
 
Luitjes, allemaal bedankt voor een heerlijk weekend rond Haarlem en tot ziens!

Janca Moree
 

Terug naar 'Nieuws'