De ZKC bannieren wapperen trots bij de ingang van café-restuarant 'De Haven van Huizen'. Hier verzamelen zich de ZKC clubleden - waarvan velen met partner - voor een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. Met een Algemene Ledenvergadering, uitreiking van de prijs 'Boot van het Jaar 2017' én viering van ons allereerste lustrum. Het programma begint om 14.00 uur en om 19.30 uur, na een heerlijk buffet, zijn de laatste ZKC-ers nog in geanimeerde gesprekken.

 
Terugblik 2016, vooruitblik 2017
We proosten op het nieuwe jaar… SKAL! Dinand Jansen heet de aanwezigen van harte welkom. In het bijzonder Rob van Asten, oprichter en erelid, Björn von Ubisch, secretaris van de Zweeds Nederlandse Vereniging en Klaas Jan Hoeve, onze interviewer van vandaag.

Nick van der Heul geeft een korte terugblik op het jaar 2016. Ondersteund door fraaie beelden, met daarop o.a. succesvolle workshops en vaartochten van afgelopen jaar. Jan Willem Samama neemt ons mee in de plannen voor het nieuwe jaar en vraagt tevens aandacht voor de Federatie Varend Erfgoed Nederland, een koepelorganisatie die onze belangen mede kan gaan behartigen.

 
Algemene ledenvergadering, bestuurswissel
Frans Smeink loodst ons met behulp van zijn bekende A4tje door de cijfers van 2016 en de begroting voor 2017. De ZKC blijkt een financieel gezonde onderneming, met een begroting die stijgt van ca. 5 duizend naar ca. 6 duizend per jaar. Het resultaat ligt in beide jaren rond neutraal. Dit jaar zijn de opbrengsten wat hoger, maar de kosten ook. Dat laatste o.a. door website-onderhoud en lustrumviering. De vergadering verleent de penningmeester decharge voor het gevoerde beleid en stemt in met de begroting voor 2017. 

Marlène Sips en Frans Smeink nemen vandaag afscheid als bestuurders van de ZKC. Natuurlijk blijven zij beiden wel lid van de club. Dinand dankt beiden voor hun tomeloze inzet die de club heeft gemaakt tot wat zij vandaag is: bijna 150 leden en bruisend van de activiteiten. Marlène en Frans worden beiden, met instemming van de vergadering, benoemd tot 'Lid van Verdienste'. En krijgen een prachtige lasergebrande plaquette uitgereikt die dat helemaal officieel maakt.

Wij stellen de ledenvergadering twee nieuwe bestuurders voor: Martin Blommestijn (penningmeester) en Huib Haccou (secretaris). De vergadering stemt unaniem in met hun benoeming en heet beiden welkom als bestuurders. Het bestuur wordt vanaf vandaag voorgezeten door Jan Willem Samama. Nick van der Heul en Dinand Jansen completeren het gezelschap als 'algemeen bestuursleden'.
 
 
Boot van het jaar 2017
‘Båt van het Jaar.’ Voor de tweede keer uit te reiken. Doel van deze prijs is om de meest authentieke en mooiste Zweedse klassieker te onderscheiden en leden daarmee aan te moedigen hun boot in optimale conditie te hebben en te houden. Verleden jaar ging de “FRI” van Jan en Josje Jaspers er met de hoogste eer vandoor. Dit jaar hadden zich 5 boten ingeschreven. De jury werd gevormd door Yvan Veninga, Hans Baan en namens het bestuur Jan Willem Samama.

Na intensief wegen en wikken heeft de jury besloten om de ‘FEOLINA’ van Henk en Gabriëlla Dasselaar te kiezen als Båt van het Jaar 2017. Deze Orust Snipa is gebouwd in 1949 en heeft nog de originele Volvo Penta benzinemotor. Henk en Gabriëlla hebben de boot zelf compleet gerestaureerd. Een “werkje” van ongeveer 2.500 uur. Zij hebben met de “Feolina” eerder al in de Waterkampioen gestaan, op de HISWA gestaan, etc. De boot verkeert zowel binnen als buiten in een vrijwel perfecte staat van onderhoud. Onze felicitaties aan de winnaars! Zij mogen met trots de speciale geel met blauwe Bät van het jaar 2017 vaan voeren. De winnaars hebben de wisselprijs met naamschild en een bronzen naamschild ontvangen, dat permanent in “ FEOLINA” gemonteerd mag worden als bewijs. De andere genomineerden krijgen eveneens een aandenken.
Wil je nu alvast meer weten over of bijdragen aan de verkiezing ZKC Boot van het Jaar 2018, neem dan contact op met Jan Willem Samama: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
Lustrum
Klaas Jan Hoeve, fervent zeiler en publicist, start de lustrumviering met een drietal interviews. Te beginnen met Rob van Asten, oprichter en erelid van de ZKC. Over de bescheiden start van de club, zijn eigen vaaravonturen, etc. Gevolgd door Björn von Ubisch, secretaris van de Zweeds Nederlandse Vereniging. Hij vertelt o.a. over de hechte relaties tussen beide landen en zijn eigen zeilavonturen ten oosten van Stockholm. Het laatste interview is met Frans Bakkum, voor zover wij weten ons jongste clublid. Hij knapte eigenhandig maar liefst 2 boten op!
Jan Willem Samama nodigt tot slot uit voor het buffet. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt en ook daarna wordt er, zoals het bij bootjesvolk hoort, nog verder gekeuveld. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst en vooruit naar een fijn nieuw vaarjaar!
 
Namens het ZKC-bestuur,
Dinand Jansen
 

Terug naar 'Nieuws'