Voor de leden die de lakcursus in het voorjaar gemist hadden, voor de spijtoptanten die alsnog hun kennis wilden uitbreiden en voor degenen die nogmaals graag de 'tips and tricks' wilden horen die ten grondslag liggen aan het verkrijgen van een “bolle glans” diende zich 19 november de tweede mogelijkheid van het jaar aan: een workshop 'lakken' georganiseerd door de ZKC met medewerking van het verfmerk Epifanes. Locatie: het Overijsselse Zwartsluis, alwaar in totaal 12 ZKC-leden hartelijk werden ontvangen met koffie en gebak in het clubgebouw van de watersportvereniging van ZKC-lid Hans Baan.

Zoals een goede vertegenwoordiging betaamt liet Wijnand Horst zowel de historie van het Aalsmeerder verfbedrijf als de uitgebreide productrange van Epifanes de revue passeren. Beginnend bij de klassieke één- en twee-componenten blanke lak, de houtvernisolie en eindigend bij 'het beste van twee werelden' mix-vormen werden in een duidelijke presentatie de plus- én minpunten van de diverse laksystemen getoond waar de moderne bootbezitter zoal uit kan kiezen. “Maar, ongeacht het merk dat je kiest, een goed laksysteem begint bij een goede planning”, preekte Wijnand het eerste 'lakgebod'. Stel tijdig een goede planning op en bepaal ruim voordat het vaarseizoen aanbreekt hoe je te werk wilt gaan.

 
Spiegeltje spiegeltje……
Spiegeltjes…. volgens Wijnand moeten we ons de term 'UV filter' zo voorstellen. Deze zichzelf opofferende spiegeltjes reflecteren het UV licht en maken dat onze scheepjes zo mooi glanzen. Althans, als we niet verzaakt hebben het lakwerk bijtijds weer bij te werken: per seizoen twee lagen op liggend werk en een laag op staand werk, waarschuwde Wijnand de aanwezigen diverse malen. Maar gelukkig geldt dit strakke regime natuurlijk niet als men het lakwerk kan beschermen tegen de nietsontziende UV stralen met behulp van een afdekzeil. Of als men de beschikking heeft over een boothuis als stalling. Uit de groep aanwezigen rees de vraag hoe men, als men dan toch een seizoen of meer dit gebod in de wind heeft geslagen en de lak afbrokkelt, gele blaasjes vertoont of het hout ingewaterd is, het beste de oude laklaag kan verwijderen. Uit de gedeelde ervaring kon ik opmaken dat het afbijten met de moderne chemische middelen die daarvoor beschikbaar zijn over het algemeen niet aan te bevelen zijn. Volgens Wijnand is het effectiever en efficiënter om met krabber en föhn aan de gang te gaan. Zwartkleuring kan men verhelpen door het betreffende hout te behandelen met ontweringswater (oxaalzuur).

 
Sinaasappelhuidje en zakkers
Hoewel de workshop een theoretisch karakter had werd toch nog even stilgestaan bij het aanbrengen van de lak: er zijn geen strikte regels hoe men de lak het best kan aanbrengen. Wel kan men beter een kwast gebruiken dan een roller: met een kwast breng je gewoonweg meer laagdikte op. Als je dan toch al kiest voor een roller gebruik dan zeker geen schuimroller. In plaats van een 'bolle glans' is dan een cellulitis effect het resultaat. Met betrekking tot het opbrengen van de lak werd nog een aardige tip gedeeld: Om te weten waar de grens is moet je hem ook een keertje over steken. Oftewel: wees niet te angstig met de hoeveelheid lak die je per kwaststreek wilt aanbrengen. Liever een keertje een 'zakker' dan altijd tegen de grens aanzitten en te weinig laagdikte aanbrengen of te lang uitstrijken met opgedroogde strepen tot gevolg.
 
Resumé
Deze tweede 'lakclinic' van het jaar was een succes. Als spijtoptant die de eerste workshop heeft gemist, heb ik mij alsnog aangenaam kunnen laten verassen door de volledigheid van de presentatie van de diverse laksystemen en de ervaringen die gedeeld werden door de deelnemers. Aan het einde van de presentatie werd aan de aanwezigen een Epifanes boekje 'Verfsystemen en producten' uitgedeeld. Via (0297) 360366 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is dit boekje ook aan te vragen.

Martin BlommestijnTerug naar 'Nieuws'