Op zaterdagmiddag 27 augustus druppelden de eerste berichten via de groepsapp al binnen: "Amsterdam, here we come!" Kwam de ene deelnemer met zijn Zweedse klassieker (op de trailer) helemaal vanuit Sneek, voeren andere deelnemers reeds rustig over een van de vele waterwegen die hen naar een jachthaven in de hoofdstad leidde.


 
Op zondag 28 augustus begon de ochtend met een paar knallende donderslagen en een flinke regenbui. Daarna doken vanuit alle windrichtingen onze 12 boten op; varend over het IJ kwamen we samen bij café Hannekes Boom nabij het Centraal station.

Na iedereen begroet te hebben en samen van een vroege lunch te hebben genoten werd de  inmiddels traditionele quiz uitgedeeld. Daarna stortten wij ons in het Amsterdams gewoel. Doeko Bosscher aan kop van de houten vloot. Dinand Jansen, onze ZKC voorzitter, voer als 'bezemboot' achterop. De opdracht was om zoveel mogelijk bij elkaar te blijven. Dat bleek nog een hele opgave. Japanners in rondvaartboten, studenten in sloepen, Indianen in opblaasboten en andere goedgehumeurde matrozen persten zich allemaal door Rapenburgwal, Kromboomsloot, Oudezijdskolk en Prinsengracht. De stuurman moest goed zijn hoofd erbij houden om de soms nauwe bochten na de bruggen te nemen en daarbij tegenliggers op tijd te zien aankomen. De rest van de bemanning kon zich vergapen aan de gevels van de grachtenpanden, het carillon van de Oude Kerk en de drukte langs het water.

Doeko had de tocht uitstekend voorbereid en een quiz op hoog niveau gemaakt. De vraag wat de naam en prijs van de duurste joint bij de Bulldog kost, kon door geen enkele deelnemer beantwoord worden, maar Doeko kon het ons haarfijn vertellen: "White Widow, prijs €12,00." Fijn om te weten!
Na een uur of 2 staken we in een inmiddels redelijk strak flottielje met stevige wind in de rug het IJ over, waarbij we het Holland-America line cruise schip 'De Koningsdam' passeerden, dat lag afgemeerd bij de passengersterminal. Bij café 't Sluisje in Amsterdam Noord was het lastig om alle boten fatsoenlijk aangemeerd te krijgen, een grote pont ramde ternauwernood het vlaggetje van de 'Skuta', maar de bitterballen en het bier smaakten ons goed.

Onze tocht werd weer opgepakt. Via het IJ, de Nieuwe Vaart, langs het Scheepvaartmuseum, naar de Amstel, een showrondje langs de Nederlandse Opera, het Leidseplein, Lauriergracht en Prinsengracht voeren we naar de oude Houthavens waar we ons bij restaurant 'Pont 13' aan het diner zetten. Ook hier lagen onze boten gebroederlijk aan elkaar geknoopt te wachten tot we uitgegeten waren. Toen iedereen in het donker naar zijn haven voer kregen sommigen nog te maken met de waterpolitie die streng controleerde op snelheid en de verlichting. Dat liep gelukkig met een sisser af. "Amsterdam, see you next year....."

Dinand en Doeko, dank voor de mooie dag, de perfecte organisatie en het fijne gezelschap!

Thea Brüggen

- - -
Mooie foto's
Terug naar 'Nieuws'