Een goede voorbereiding is het halve werk, blijkt eens te meer. Wessel & Jitty Koning en Hans & Ebel Koppen waren al maanden geleden begonnen met het organiseren van de vaartocht op en rond de Friese Meren. Het werd op zaterdag 11 juni 2016 dan ook een geoliede operatie


 
Ook de deelnemers lieten zich in de aanloop naar de dag zelf van hun beste kant zien. Zo kwam Nick van der Heul met zijn boot helemaal uit Alphen aan den Rijn. Na, zoals hij zelf schreef, ‘een helse overtocht over het IJsselmeer’ kwam ook deze doorzetter veilig aan in het immer fraaie Sneek.
 
Op zaterdag kregen we eerst een briefing in Paviljoen Sneekermeer en gooiden tegen 10.00 uur de trossen los. Precies 10 boten met in totaal ruim 30 deelnemers. We voeren over ‘weidse meren, kronkelende vaarten, een romantisch stukje veenrivier, door twee van de elf Friese steden en langs enkele knusse dorpjes’. Het weer werd in de loop van de dag steeds beter en de vaardiscipline was opmerkelijk goed. Het leek zowaar een strak varend flottielje. Mede in het gareel gehouden door een soort 'flitsbootje' van Frans Claessens, welke als een herdershond de kudde bij elkaar wist te houden.

Voor onderweg bracht de organisatie twee keer proviand aan boord; hulde! Lekkere broodjeslunch in de Soos van de Sneeker Jachthaven. Aan het eind van de dag kwamen we aan bij Zeilschool Rufus aan het Water, waar we een heerlijk buffet gebruikten. Inmiddels was de zon volop gaan schijnen, dus heerlijk buiten gegeten.
 
De ZKC bedankt de organisatie voor deze prachtige dag!!! En die dank werd kracht bijgezet door het overhandigen van een fles Beerenburg van de Weduwe Joustra uit… Sneek. Terwijl de deelnemers vertrokken naar hun thuishavens, vloog er een drone rond die opmerkelijk veel belangstelling voor onze bootjes had... Een paar dagen later ontvingen we een fantastisch filmpje in de ZKC-mailbox. Circa 5 minuten film (zie hieronder); prachtige promotie voor de ZKC - moderne technologie en klassieke boten; een goede combinatie!
 
Dinand Jansen, voorzitter ZKC

- - -

YouTubeMooie foto's

Terug naar 'Nieuws'