Zaterdagochtend 16 april 2016, 10.00 uur. Bijna 15 leden van de ZKC verzamelen zich in Amersfoort voor een workshop bij het Ambachtelijk Botenbouw Centrum (ABC). Stuk voor stuk gemotiveerd om alles te leren over spanten stomen en vastmaken, schaven, verbindingen maken, goed gereedschap, etc. Een enkeling heeft zelfs z’n eigen gereedschap meegenomen om dat aan een kritische toets te laten onderwerpen. 
 
We beginnen natuurlijk met een bakkie koffie. Gevolgd door een briefing door Frank Brouwer, de voorman van ABC. We splitsen op in kleinere groepjes en gaan meteen aan de slag. Telkens in de combinatie van theorie en praktijk. Er worden boeken bijgepakt, ter plekke tekeningen gemaakt, etc. Aan de slag
Na korte instructie zet ik m’n eerste spantje met klinknagels op een balk. Goed meten, gaatje boren, vastzetten. Dat doe je met twee man: één in de boot en één aan de buitenkant. De één slaat, de ander geeft tegendruk. Klinknagels ‘genadeklap’ geven en netjes afwerken natuurlijk. Daarna komen we toe aan het stomen van de spanten, in een zelfgemaakte kist die op 100 graden wordt gebracht. Duurt, bij kleine spanten, een half uur tot een uur. Wel even met handschoenen aan eruit halen, want ze zijn gloeiend warm. Daarna heb je een paar minuten om de spant in de juiste vorm te buigen. En je hebt minimaal 3 man nodig: één in de boot om met handen en voeten te buigen en twee aan de buitenkant om te slaan en de spant met klemmen vast te zetten.
 
Goed gereedschap
Is het halve werk; echt. We leren over de verschillende kwaliteiten staal en ontdekken dat duur niet per se het beste hoeft te zijn. We slijpen zwaar misbruikte losse beitels en schaven weer tot nieuw. Altijd onder een hoek van 25 graden. Werken de braam af op een stuk leer. Gebruiken de wetsteen, met water, voor de finishing touch. Pakken allemaal een vers geslepen schaaf om stukken hout in precies de juiste hoek te krijgen. Leren over verbindingen van hout te maken. Etc.
Als laatste uitdaging ligt er een sloep waar over de volle lengte een stootlijst aangebracht moet worden. Een forse balk van bijna 10 meter, die in een houten box op de bekende 100 graden Celsius gestoomd is. Voor kleinere stukken hout kun je ook van hittebestendig plastic met een behangstomer je eigen stoombox maken. Met 4 man tillen we de balk uit de box (handschoenen aan!) en met 15 man buigen we de stootlijst in precies de juiste vorm op de sloep.
Om circa 4 uur in de middag is de workhop officieel ten einde. Maar in kleine groepjes wordt er nog volop nagesproken, worden vragen gesteld en beantwoord, ervaringen uitgewisseld. Het was een mooie en leerzame dag. Met als toegift dat we een goed adres hebben voor opleiding, renovatie en eventuele zelfbouw. We danken Frank Brouwer en zijn ABC-mensen voor alle tips & tricks! Kijk voor meer informatie ook op: www.botenbouwcentrum.nl.
 
Dinand Jansen, voorzitter ZKC
 Terug naar 'Nieuws'