Altijd van hoog naar laag schuren! Dit advies lijkt een beetje op de roemruchte aansporing uit het legendarische TV-programma 'Creatief met kurk', waarin de kijker met klem werd gewaarschuwd: "Pas op, altijd van je af snijden..." Deze praktische 'hoog-laag' tip kwam van Alphonso Westerhof van Epifanes, tijdens deze door de ZKC georganiseerde workshop.

Alphonso legde uit dat, als je begint te schuren met een te grove korrel (schuurpapier met een laag getal voor de grofheid), je waarschijnlijk krassen veroorzaakt die je daarna met papier met een fijnere korrel (hoog getal voor de grofheid) niet meer, of moeilijk, weg krijgt. Dus als je oude lagen lak of een ruw oppervlak wil wegschuren: begin met schuurpapier met een hoog getal en gebruik zonodig daarna papier met opvolgende lagere getallen.
Kwistig en lustig kwasten
Jan Willem Samama had op botenbeurs Boot Holland in Leeuwarden, met Alphonso de mogelijkheid van deze 'blanke lak' workshop besproken. Na de oproep in recente ZKC-nieuwsbrieven hadden zich twaalf leden aangemeld, waarvan er negen man kwamen opdagen. De workshop werd op zaterdag 9 april gehouden in de kantine van de Roeivereninging in Alphen aan den Rijn. Logisch om het daar te houden, want op die club wordt kwistig en lustig geschuurd en gekwast op mooie houten roeiboten. Met Epifanes, dat kwam dus mooi uit en daarom waren er ook nog vijf roeiclubleden bij de workshop. Natuurlijk toonde Alphonso zich een goed vertegenwoordiger van de meer dan honderdjarige Aalsmeerse lakfabrikant Epifanes. En natuurlijk prees hij zijn lakken en andere producten met enthousiasme aan. En dat mag ook wel, want Epifanes wordt wereldwijd in meer dan zeventig landen verkocht. Epifanes is niet voor niets een begrip in de wereld van jachtbouw en -onderhoud. Maar Aphonso bleek ook iemand die het eerlijke verhaal vertelde en deed niet aan 'overselling'. De workshop was geen practicum, dus de kwast werd niet door de deelnemers zelf ter hand genomen. Had ook geen zin volgens Alphonso, want ieder heeft zo zijn eigen methode.

Rondom wippen
Wel heel zinvol waren de praktische werktips. Naast de uitleg over het hoe en wat van de Epifanes laksystemen en de bijbehorende lakproducten bleken die tips echte 'eye openers', ook voor de ervaren lakkers. Dat begon al met het openen van het lakblik. Je moet het deksel helemaal rondom opwippen met een brede metalen lip. Die zijn verkrijgbaar met aan het andere eind een flessenopener, dus dat komt altijd van pas, ook voor niet-lakkers....

Andere adviezen
1) Eerst schoonmaken en ontvetten van het hout voor je gaat schuren. Dat voorkomt dat je vuil en vettigheid dieper het hout in schuurt. 2) Je kunt kiezen voor één- of tweecomponent systemen, waarvan de voor- en nadelen aan bod kwamen en welke ontvetters je daarbij moet gebruiken: meervoudig gezuiverde wasbenzine bij ééncomponent en thinner bij tweecomponent. 3) Ga niet lakken in de zelfde werkkleding waar in je geschuurd hebt. Dat brengt stof in de lak. Begin niet met lakken aan het eind van de dag, door afkoeling kan er vocht in de lak slaan, waardoor die dof wordt. En niet lakken in de volle zon. Als je in een ruimte lakt laat dan na afloop het licht nog een paar uur aan. Dat trekt nog stof weg van het lakwerk. Kleine stukken kan je het best in je badkamer lakken, even niet douchen en je partner uitleggen dat het voor je hobby is...

Bolle glans
Alphonso legde uit hoe je een zogenaamde "bolle glans" in je lakwerk krijgt en liet vele gelakte stukjes hout als voorbeeld zien. Hij vertelde over het nadeel van verdunnen van de lak en het eventueel toevoegen van bijkleurende beits. Ook hield hij een logisch en plausibel verhaal over het gebruiken van ontvetters en verdunners van het zelfde merk als dat van de lak. Die paar euro's meer staan in geen verhouding tot de totale kosten van een laksysteem. Hij adviseerde ook het gebruik van speciale elliptischvormige platte kwasten, wel wat duurder, maar beter voor het gelijkmatige aanbrengen van de lak. Overigens gaan volgens hem kwasten heel lang mee als je ze goed afgesloten wegzet in rauwe lijnolie.

1 of 2 componenten vragen
En er kwam antwoord op de vraag of je op een boot met tweecomponent laksysteem kunt overgaan naar een ééncomponent systeem. Ja dus, geen probleem. Gewoon schoonmaken, ontvetten en schuren en laksysteem opzetten. Anders om kan niet, want de stoffen in tweecomponent middelen lossen de ééncomponent lakken op. Twee- over ééncomponent betekent normaliter helemaal kaal halen en opnieuw alle lage opbouwen. Bij nieuw werk is dat minstens zeven lagen of meer. Maar hoe weet je nou of je oude laklaag van een één- of tweecomponent systeem is? Wrijf met een doek een beetje thinner op een klein stukje van de laklaag. Lost die op, of wordt het rimpelig of week: dan is het een ééncomponent laag. En gebeurt er niets dan heb je te maken met een tweecomponent systeem.

Resumerend
Ook voor mij als (tot nu toe) niet Epifanes gebruiker was het een leerzame middag, met als resultaat dat ik me heb voorgenomen om voor het volgende seizoen over te gaan naar  Epifanes producten. De deelnemers kregen goed inzicht in de toepassing van diverse laksystemen, te veel om hier te herhalen. Daarvoor is er een Epifanes boekje "Verfsystemen en producten", dat alle deelnemers meekregen. Vraag het aan via (0297) 360366 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten voor deze deze workshop waren zo gering (appelgebak en wat koffie of thee) dat het deze keer voor de deelnemers gratis was. Ook nu weer gold dat 'zelflakkers' die niet deelnamen toch eigenlijk wel een beetje ongelijk hadden. Of beter: waarschijnlijk een kans hebben gemist nog beter te kunnen lakken.

Hartelijke groet,
Nick van der Heul, bestuurslid ZKC
Terug naar 'Nieuws'