Los van mogelijke schadeafhandelingen, krijgt de ZKC vaak de vraag: "Kan ik een houten klassieke boot verzekeren tegen diefstal? Er is geen 'kenteken', de types variëren zoveel, ik weet weinig van de historie van de boot?"

Bij welke verzekeraars kun je met een Zweedse houten klassieke boot goed terecht?
Bij Unigarant, de Europeesche en Delta Lloyd kun je nog steeds met een houten boot terecht. Je moet echter wel Inventief en/of creatief zijn. Want hoe wordt een klassieker geregistreerd of herkend? De verzekeraar wil graag registratienummers i.v.m. diefstal en identificatie bij opsporing. Ons soort klassieke oldtimer boten wordt echter weinig gestolen, want zijn niet snel verhandelbaar en indien door de dief te houden: veel te opvallend. Verder vergen deze boten onderhoudswerk en daar houden dieven niet zo van. Daarom is het hebben van registratie/identificatie nummers wel een wens bij o.a. Delta Lloyd, maar geen keiharde eis om te verzekeren. Je start dus met goede foto's van de boot en van de motor en zo mogelijk van enkele opvallende unieke details. Ook kan het helpen als facturen aanwezig zijn van aankoop, transport, stalling, onderhoud, enzovoorts.

Is er geen registratie zoals een rompnummer en motornummer bekend, maak die dan zelf.
Geen rompnummer? Bevestig dan bijijvoorbeeld in het vooronder, op een geheime plek, met popnagels een plaatje met informatie en/of nummers, welke alleen voor jou betekenis hebben. Geen motornummer? Doe dan hetzelfde bij het motorblok. Lijm bijvoorbeeld (hittebestendig) een plaatje, op het motorblok, onder het luchtfilter of andere plek, enigszins uit het zicht. Maak vervolgens foto's en geef deze met de informatie en nummers door aan de verzekeringsmaatschappij. E.e.a. is namelijk van belang, na diefstal, voor de opsporing en/of politiemaar ook ten bewijze dat jij de rechtmatige eigenaar bent en niet de dief in kwestie. 

Wat is de boot waard?
Dat is zeker een belangrijke vraag. Laat je boot taxeren. Bij alle schade calamiteiten hanteert de verzekeringsmaatschappij de omgekeerde bewijslast. Kortom: "Toont u maar aan hoeveel uw boot waard is." De (onafhankelijk bepaalde) waarde speelt vaak een belangrijke rol bij schade-afwikkeling en je gevoel daarover - niet op bezuinigen dus!

Veel veilig vaarplezier gewenst,
namens het bestuut van de Zweedse Klassieker Club


Terug naar 'Nieuws'