Van 22 t/m 24 mei 2015 vond de allereerste ZKC Zwedenreis plaats. Het werd een eerste en prettig ongedwongen bezoek als 'ZKC' aan Stockholm, Zweden en de zustervereniging.Wasahamnen
"Veteranbåtsmöte i Wasahamnen den 22-24 maj", wat dat betekent, is voor de zeventien ZKC-ers die in het Pinksterweekend Stockholm bezochten inmiddels "skuren kaka", oftewel gesneden koek. Op vrijdagmiddag werden we zeer gastvrij verwelkomd in het kantoor van de Veteranbåtsföreningen (oude boten vereniging), door de verenigingssecretaris Mait Knut. Dat kantoor is gevestigd op het voormalige marinewerfeiland Skeppsholmen (tehuis voor schepen) vlakbij het centrum van Stockholm. Op Skeppsholmen zijn musea, maar ook een traditionele houtbouw scheepswerf, zeilmakerij plus een tagrijn en veel ligplaatsen voor traditionele schepen. Het kantoor kijkt uit op het Vasamuseum, op het eiland Djurgärden, waar je met de pont naar toe kan. Een perfekte plek dus voor zo'n vereniging, die ruim meer dan 2.000 leden heeft!!!

Kaka
Met het aanslepen van wat extra stoelen, koffie en door Mait zelfgebakken cake, zaten we heel huiskamerknus, onder een 1,90 meter laag houten plafond te luisteren naar de uitleg over de aktiviteiten van de vereniging door Mait. Eén daarvan is de jaarlijkse ontmoeting (möte) van klassieke Zweedse boten in de haven bij het Vasamuseum, waar deze keer iets meer dan 100 boten prachtig glanzend en pronkend aanwezig waren. En het kon nog niet op voor de liefhebbers, bij die haven is ook Boathall 2 waar de vereniging een permanente expositie van historische plezierboten (fritidsbåts) beheert. Watertanden in de snoepwinkel dus voor de ZKC-ers! En sommigen van ons waren echt niet weg te slaan bij al die schitterende schepen.

Kanons
Tijdens het bezoek, zaterdagochtend aan het historisch oorlogschip de 'Vasa' in het gelijknamige museum, bleek ons clublid Frits Donker een ware expert op het gebied van dat schip te zijn. Hij heeft nota bene zo'n dertig jaar geleden het hele schip minutieus opgemeten. Als onze speciale gids vertelde Frits honderduit over de bijzondere historie, de vele verfraaiende beelden op en aan het schip, de details van het korte zware leven aan boord, de speciale constructies, de stabiliteitsproblemen, de zware kanons (nooit meer "kanonnen" zeggen! - kanonnen is land en kanons is zee), de verkeerde beslissingen en over de eerste en laatste vaart van slechts 1.300 meter van de Wasa. Het werd een  geweldige kennismaking met dit in 1628 gezonken schip.

Spoorloos
Tijdens het etentje met bestuursleden van de zusterclub vernamen we van Olle Neckman dat de vereniging naast een papieren archief ook een digitaal archief beheert van meer dan vijftigduizend boottekeningen en dat hij graag wil helpen bij het zoeken naar de herkomst van boten van ZKC-leden. Want dat is toch wel een van de grote behoeften van veel van onze leden. Zij willen graag ontdekken waar hun Zweedse adoptie boot vandaan komt, wie de oorspronkelijke ontwerper of bouwer was en wie de eerste bezitters waren etc. In Olle hebben we echte evenknie gevonden van Derek Bolt van het TV programma Spoorloos! Hij weet hoe en waar je moet zoeken en daar zullen we zeker gebruik van gaan maken.

Proefvaart
Helaas ging voor ons het meevaren op de boten van de zustervereniging niet door, omdat voorzitter Dunbar het botendefilé afgelastte omdat hij het te gevaarlijk vond, wegens te harde windvlagen, het te grote aantal boten en vele van een race terugkerende zeilschepen, temidden van voortjakkerende veerboten, toeristenschepen en andere pieremegoggels. Jammer, maar te begrijpen. Een paar ZKC-ers lukte het, wellicht veinzend in de markt te zijn voor een Zweedse beauty, alsnog een kort stukje buiten de havenpieren te komen voor een proefvaartje.

Prikken
De ZKC-leden waren welkom bij het lopend buffet dat de zusterclub voor bijna 180 man op zaterdagavond had laten aanrukken. Dus prikten we vrolijk ons vorkje mee, onderwijl luisterend naar het voor ons onbegrijpelijke Zweeds, dat doorgaans met donkere stemmen, vermoedelijk vertelde over de bijzondere prestaties van de ter plekke in het zonnetje gezette Zweedse medlems (leden). Waarvoor wij, beleefd als wij ZKC-ers toch zijn, ook vrolijk voor mee applaudiseerden.

Het werd een eerste en prettig ongedwongen bezoek als 'ZKC' aan Stockholm en de zustervereniging. We hebben contacten gelegd, die voor onze ZKC-leden wel eens héél belangrijk kunnen zijn. Als ZKC worden we dan ook zeker lid van de Veteranbåtsföreningen!

Nick van der Heul,
Bestuurslid

- - -

Zweedse zusterclub: 'Veteranbåtsföreningen'


De 'secretarissen': Marlène Sips & Mait Knuts
Clubwinkel...Diner bij 'Hjerta', voormalige torpedowerkplaats

Bestuurlid Zweedse zusterclub: Olle Neckman


Secretaris: Mait Knuts


Het Vasa Museum


De 'Vasa', compleet oorlogschip uit 1628, fantastische rondleiding door ZKC-clublid Frits Donker!
Boten!!!!!!!

Dependance van het 'Sjöhistoriska Museet' met o.a. de Koningssloep


Diner met alle aanwezige bootmensen van de Zweedse zustervereniging


Rijksdag, Gamlastan en NobelmuseumVaxholm mét taartjes!!
Terug naar 'Nieuws'