Dertien ZKC clubleden (en 1 in spé) hadden zich aangemeld voor de twee uur durende rondleiding bij de specialist in meer dan honderd houtsoorten: de Amsterdamsche Fijnhouthandel te Amsterdam. Na de koffie, met natuurlijk appelgebak (van de Hema), was het een en al: "Van dik hout zaagt men planken" geblazen.

Tegendraads
Wie wel eens mahonie latten heeft bewerkt heeft vast wel eens ervaren dat de ene haal met de schaaf lekker loopt en dat je met de volgende soms tegen de draad in zit te hakken. Bert Kempers van de Amsterdamsche Fijnhout Handel legt uit, dat dat komt omdat de nerven van mahoniehout elkaar in tegenover gestelde richting kruisen. Dus kun je het best de richting van de schaaf steeds omdraaien. Dat was slechts een van de vele leerzame tips die Bert aan de aanwezige ZKC leden op zaterdagochtend 25 oktober meegaf.

Zinkhout
Hoe zie je of de plank dosse of kwartiers is gezaagd? Waarom zinkt pokhout en waarvoor diende dat in schepen? Ongelakt mahoniehout kleurt van rood naar goudbruin door UV licht, het is de laklaag die er op zit, die geel verkleurt, niet het hout. Ook legde Bert uit hoe het komt dat je beter geen teak latten met een mooie vlam aan het oppervlak op je dek moet leggen. Want dat is dosse gezaagd en zal dus sneller kunnen gaan barsten en water opnemen. Daarom mag je ook zelf in het magazijn je latten bij elkaar zoeken, zodat je daar rekening mee kan houden.
En oh ja, als je proppen wil boren om de schroefgaten af te dekken, zet dan een streepje in de lengte richting van de nerf. En boor dan vervolgens die proppen met het streepje in het midden, zodat je ze in de lengte richting van de nerf kan aanbrengen. Niet omdat dat mooier is, maar vooral omdat bij vochtopname de uitzetting van het hout dan het zelfde is. Eigenlijk te veel leuke en wetenswaardige informatie om in dit korte stukje allemaal te vertellen....

Levend hout
Duidelijk werd wel, dat hoewel onze bootjes soms meer dan zestig of zeventig jaar oud mogen zijn, het hout dat er in verwerkt is nog volop leeft. Het blijft maar krimpen of uitzetten, en als je niet oppast gaat het ook scheuren en verkleuren. Laat je daarom altijd goed adviseren. Bij de Amsterdamsche Fijnhouthandel nemen ze daar de tijd voor en is de particulier zeker ook zéér welkom. Of je nu voor één plankje komt of voor een paar kuub.

De twee uren die Bert beschikbaar had waren snel voorbij. Maar het was een leuke en nuttige ochtend voor de ZKC-ers. Vast wel een keer voor herhaling vatbaar!

Met vriendelijke groet van,
Nick van der Heul
Bestuurslid / Technische commissie


Rondleiding en uitleg van Bert Kempers, AFH
Koffie en lunch bij het REM-eiland, voormalig televisiestation op zee

Terug naar 'Nieuws'