Het ZKC-bestuur was uitgenodigd voor de midwinterborrel bij nieuwe clubleden Hans-Peter
en Tanja Baars van Ventis. Rob van Asten was in de gelegenheid te gaan; hier een verslag.

Op uitnodiging van Hans-Peter Baars en zijn partner Tanja, ben ik zaterdag 12 januari jl. naar Enkhuizen getogen, om bij hun bedrijf: Ventis Scheepstimmerwerk B.V. een midwinterborrel bij te wonen, hiermede het bestuur van onze vereniging te vertegenwoordigen en persoonlijk kennis te maken. Het thema van de borrel: "Tuigen van klassieke jachten". Hans-Peter en Tanja hadden zich eerder, tijdens de Beurs Klassieke Schepen, spontaan aangemeld als nieuw lid van de ZKC!

Midwinters genieten
Na 8 weken, grauw/grijs, nat weer, reed ik onder een strakblauwe lucht met uitbundig winterzonnetje, richting midwinterborrel. Ik genoot van het weer en ben opzettelijk over de lange dijk richting Enkhuizen gereden. Zodoende wist ik mij een hele poos, aan weerszijden, omringd met open water. En zat al te mijmeren over het komende vaarseizoen; was het maar weer zover!
 
In Enkhuizen aangekomen, stond hun mooie oldtimer Volvo met reclamevlag van hun bedrijf, prominent en uitnodigend, bij de ingang van het bedrijfscomplex. Gastvrouw Tanja, was druk met het smeren van overheerlijke ontbijtkoek en het zetten van koffie en thee. De ontvangstruimte stroomde vol met echte watersportfanaten. Ik kreeg alras de indruk dat 99% van alle aanwezigen zeer tevreden klanten van hun werf waren! Allemaal zeer ervaren zeilers! Dat werd nadien ook door deze en gene bevestigd. Varen met grote scherpe zeiljachten, zeeën bevaren en dus voor geen kleintje vervaard…
Ondanks alle hektiek, vond Tanja nog enige tijd om bij mij te komen zitten, voor een praatje. Dat heb ik hogelijk gewaardeerd, hulde, zij is een op-en-top gastvrouw!

Na 1 uur begaven wij ons gezamenlijk naar hun immens grote, bijzonder goed verwarmde werkplaats, voor een gedetailleerde dia-voorstelling, waarbij werkelijk alles de revue passeerde, m.b.t. hun kunnen en vervolgens zeer gedetailleerd over tuigage, masten, beslag etc. Heel indrukwekkend, masten van meer dan 30 meter! De Fa. Ventis is ook specialist op het gebied van nieuwe houten en kunstofhouten dekken: water-afstotend, met de uitstraling van echt hout! Ze draaien daar voor het opknappen van een Zweedse klassieker hun hand niet om, het zijn vaklieden pur sang. Hebben ook een medewerker die kan schuren en lakken als de beste. Voor onze club ook zeer interessant: hierna kreeg een toeleverancier ook nog de gelegenheid te presenteren. Zij zijn in staat splinternieuwe onderdelen te leveren (imitatie oud) met een hele klassieke uitstraling.
 
Tot besluit
Hans-Peter en Tanja bezitten zelf een waanzinnig mooie, zéér oude, houten, hele lange zeilboot! Van... dat laat zich niet zo moeilijk raden: Zweedse makelij. In optima forma staat! Een prachtig scherp zeiljacht. Na clublid Maarten Lampe, zijn zij het tweede ZKC-clublid in het bezit van zo'n prachtig exemplaar. Een gigantische verrijking voor onze vereniging!!
 
Zeer voldaan ben ik weer huiswaarts gekeerd!
Rob van Asten, voorzitter
Terug naar 'Nieuws'