Een kort verslag over alle indrukken van de Enkhuizer Beurs Klassieke Schepen.
Een bezoekje op zondag 6 november jl. door Rob van Asten.


Enkhuizen riep in de eerste plaats veel leuke herinneringen op uit mijn jeugd. Met de boot van mijn vader en moeder hebben wij zeer vaak deze mooie plaats bezocht. Op de kermis heb ik daar ooit een asbak gewonnen met de afbeelding van "De nachtwacht" van Rembrandt van Rijn erop. Die prompt, bij onze boot aangekomen, letterlijk "tussen de wal en het schip viel". Een gezonde dosis verdriet viel mij ten deel. Grote hilariteit, bij mijn broers en zussen! Maar goed, dat terzijde. Jeugd-sentiment noemen ze dat. Goed voor de vorming van...

Op de tweede plaats heb ik, gelet op het jaargetijde en het weer dat dat met zich meebrengt, Enkhuizen niet eerder in zo'n naargeestige sfeer aangetroffen. Het was die zondag grauw, grijs, ongezellig, ja heel somber weer! De zon vertikte het door te breken. Terwijl het de dag ervoor (zaterdag) nog zomer leek, met zeer aangename temperatuur voor de tijd van het jaar. Maar in de grote tent aangekomen, sloeg de sfeer direct om in een bijzonder gezellig aandoende en gemoedelijke sfeer: "Ik kwam ineens in een warm bad terecht."

De beurs was werkelijk een trefpunt met voor elk wat wils. En stands welke er echt toe doen, waar alle liefhebbers hun voordeel mee kunnen doen. Zich ook o.a. kunnen aanmelden bij een vereniging. Het bestuur heeft het voornemen, in 2012, op deze beurs ook een stand te bemannen. Iedereen daar heeft met elkaar gemeen: de liefde voor een klassieke boot en de bijzonder ambachtelijke wijze en meesterlijk vakmanschap, uit lang vervlogen tijden! Ik heb er gemoedelijk en heel prettig met deze en gene staan keuvelen en vond het er erg goed vertoeven. Ook heb ik mijn technische kennis kunnen verrijken. Echt de moeite en reistijd waard! Aanbevelingswaardig. Dat er veel animo voor is, blijkt wel uit het feit dat elke dag circa 1.300 bezoekers telde!

Weer buiten gekomen, heb ik mij staan vergapen aan hele mooie en interessante klassiekers. Met gezellige interieurs uit grootmoeders tijd. En echt niet zo primitief hoor! Fanatieke schippers gesproken, die respect hebben afgedwongen door met boot toch maar helemaal naar Enkhuizen te komen, ter opluistering van deze beurs.
Bijgaand enkele foto's, ter illustratie. Een compliment aan de organisatie die deze beurs al weer voor de vijftiende keer, met succes, heeft georganiseerd!

En... u gaat volgend jaar toch ook mee?

Vriendelijke groet,
Rob van Asten

Foto's Wessel Koning, zaterdag 5-11
Foto's Rob van Asten, zondag 6-11