Mis de boot niet. Meld je vaartuig aan voor 1 november 2018 en maak nog gebruik van de overgangsregeling. Vanaf 1 januari 2019 binnenvaartcertificaat verplicht. Meld je vaartuig aan voor 1 november 2018 en maak nog gebruik van de overgangsregeling. Voor pleziervaartuigen (≥ 20 meter en / of 100 m3) en álle drijvende werktuigen!

De Zweedse Klassieker Club is sinds 7 december 2017 als lid opgenomen in het federatieve verband van de Federatie voor het Varend Erfgoed Nederland (FVEN). Hiervan zijn naast de nu 18 behoudsorganisaties ook de drie grote maritieme musea en traditionele havens voor traditionele schepen lid. 

In januari jl. is een nieuw bestuur van de Zweedse Klassieker Club aangetreden. Graag willen wij op basis van inzicht in de voorkeuren van de leden, een activiteitenprogramma voor 2018 ontwikkelen, dat daarbij aansluit. Met deze enquête willen wij nagaan welke activiteiten aanspreken dat ZKC leden eraan deelnemen en aan de organisatie ervan willen meehelpen.

Download de enquête

Al dagen voor deze vaartocht kwam de regen met bakken uit de hemel, de weersvoorspellingen waren verschrikkelijk (50 tot 80 % kans op regen) en er hadden zich maar weinig boten aangemeld. Toch besloten de organisatoren Fred en Thea wind en regen te trotseren.  

Op vrijdagmiddag verzamelen de 4 ingeschreven boten zich bij de jachthaven in Zwartsluis, waar de meldsteiger aan lager wal van het Zwartewater bij harde wind aanleggen bemoeilijkt. Helaas loopt de net dit jaar weer in de vaart gekomen Petterson SINDUR van Piet Veldhuis hierbij wat averij op.

Onze eerste vaartocht met de Var Drom met de Zweedse Klassieker Club. Deze trip was in en rond Haarlem. Het was een erg leuke en prima ervaring. Onze gastheer had zich goed voorbereid. En zoals met iedere klassieker vaarder, is ook hij goed in improviseren. Murphy was there.

Er is al mooi vaarweer geweest en er nadert vast nog veel meer! Veel motorbootvaarders zijn er klaar voor om weer te genieten op het water. 

"Het huwelijksbootje". Een prachtige Zweedse klassieker om de mooiste dag aan te kleden!

De ZKC bannieren wapperen trots bij de ingang van café-restuarant 'De Haven van Huizen'. Hier verzamelen zich de ZKC clubleden - waarvan velen met partner - voor een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. Met een Algemene Ledenvergadering, uitreiking van de prijs 'Boot van het Jaar 2017' én viering van ons allereerste lustrum. Het programma begint om 14.00 uur en om 19.30 uur, na een heerlijk buffet, zijn de laatste ZKC-ers nog in geanimeerde gesprekken.

Voor de leden die de lakcursus in het voorjaar gemist hadden, voor de spijtoptanten die alsnog hun kennis wilden uitbreiden en voor degenen die nogmaals graag de 'tips and tricks' wilden horen die ten grondslag liggen aan het verkrijgen van een “bolle glans” diende zich 19 november de tweede mogelijkheid van het jaar aan: een workshop 'lakken' georganiseerd door de ZKC met medewerking van het verfmerk Epifanes. Locatie: het Overijsselse Zwartsluis, alwaar in totaal 12 ZKC-leden hartelijk werden ontvangen met koffie en gebak in het clubgebouw van de watersportvereniging van ZKC-lid Hans Baan.

Op zaterdagmiddag 27 augustus druppelden de eerste berichten via de groepsapp al binnen: "Amsterdam, here we come!" Kwam de ene deelnemer met zijn Zweedse klassieker (op de trailer) helemaal vanuit Sneek, voeren andere deelnemers reeds rustig over een van de vele waterwegen die hen naar een jachthaven in de hoofdstad leidde.

ZKC clublid Maarten Lampe is in het gelukkige bezit van twee Zweedse klassiekers. Hij is ook nog eens fervent Volvo-liefhebber. Lees het interview met Maarten en ontdek de overeenkomsten tussen klassieke Zweedse auto’s en al even klassieke Zweedse boten.

De ZKC is dringend op zoek naar kopij in de vorm van verhalen, informatieve teksten of nieuwsberichten voor de ZKC-website en/of digitale nieuwsbrief. Heb jij een goed verhaal? Een mooi verslag? Leuke ideëen voor de website? Stuur het op!

Als je één keer door de echte kern van het Groene Hart heb mogen varen, dan kan je niet anders dan gelukkig zijn geworden. Zo'n mooi gebied onder de rook van steden als Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hooguit 30 minuten rijden vanaf die stenige metropolen en je zit midden in de natuur. Een prachttocht dus!

Een goede voorbereiding is het halve werk, blijkt eens te meer. Wessel & Jitty Koning en Hans & Ebel Koppen waren al maanden geleden begonnen met het organiseren van de vaartocht op en rond de Friese Meren. Het werd op zaterdag 11 juni 2016 dan ook een geoliede operatie

Zaterdagochtend 16 april 2016, 10.00 uur. Bijna 15 leden van de ZKC verzamelen zich in Amersfoort voor een workshop bij het Ambachtelijk Botenbouw Centrum (ABC). Stuk voor stuk gemotiveerd om alles te leren over spanten stomen en vastmaken, schaven, verbindingen maken, goed gereedschap, etc. Een enkeling heeft zelfs z’n eigen gereedschap meegenomen om dat aan een kritische toets te laten onderwerpen. 

Altijd van hoog naar laag schuren! Dit advies lijkt een beetje op de roemruchte aansporing uit het legendarische TV-programma 'Creatief met kurk', waarin de kijker met klem werd gewaarschuwd: "Pas op, altijd van je af snijden..." Deze praktische 'hoog-laag' tip kwam van Alphonso Westerhof van Epifanes, tijdens deze door de ZKC georganiseerde workshop.

Los van mogelijke schadeafhandelingen, krijgt de ZKC vaak de vraag: "Kan ik een houten klassieke boot verzekeren tegen diefstal? Er is geen 'kenteken', de types variëren zoveel, ik weet weinig van de historie van de boot?"

Een extra grote stand (5 x 3 meter), twee prachtige Zweedse klassieke boten en een uitstekende standbemanning zorgde wederom voor een zeer verzorgde presentatie van onze Zweedse Klassieker Club tijdens Boot Holland 2016.

Een zonovergoten zondagmiddag, 17 januari 2016. In ‘De Haven van Huizen’ verzamelen zich bijna 70 ZKC leden voor de gecombineerde Nieuwjaarsborrel met Algemene Ledenvergadering. Dat is de hoogste opkomst in de illustere geschiedenis van onze club! Hetgeen iets zegt over de grote betrokkenheid van de leden bij de club.

Deze vaartocht is - in tegenstelling tot andere ZKC-vaartochten - meestal op zondag.
Gewoon, omdat varen op zaterdag door Amsterdam gewoonlijk drukker is.

12 en 13 september jl. waren wederom de  Naardense Vaardagen in de historische haven te Naarden Vesting. Henk en Gabriella Dasselaar namen deel.

"Blij dat we zijn gegaan!", de weersvoorspellingen ten gunste getart: een prachtige, goed georganiseerde vaartocht! Geweldig, zeker voor herhaling vatbaar!

Ook dit jaar hebben er weer ZKC-clubleden deelgenomen aan de Admiraliteitsdagen te Dokkum. De weersvoorspelingen waren helaas erg slecht en gooiden wat roet in het eten, maar het was toch een prachtig evenement. 

Sail 2015 was grootser opgezet dan ooit. Er waren meer tallships, meer kleine bootjes, meer varend erfgoed en véél meer bezoekers. Ook waren de vaarregels aangescherpt om meer ruimte te geven aan de (klassieke) pleziervaart. Last minute kwamen er ligplekken in de nabijgelegen Buurthaven De Levant vrij, dus hebben toch enkele eigenaren van Zweedse klassiekers vanuit deze uitvalsbasis aan Sail deelgenomen. Wat een spektakel!

Heerlijk varen over de Westeinderplassen en het Braassemermeer! Een prachtige, goed georganiseerde vaartocht met flink wat deelnemers: 15 boten met 42 opvarenden. Klasse!

30 mei 2015 vond wederom dit jaarlijkse watersportfestival plaats in prachtig, zonnig Weesp - volgend jaar meer Zweedse klassiekers a.u.b.!!!

Van 22 t/m 24 mei 2015 vond de allereerste ZKC Zwedenreis plaats. Het werd een eerste en prettig ongedwongen bezoek als 'ZKC' aan Stockholm, Zweden en de zustervereniging.

Albin Larsson startte de productie van zijn motoren in 1906. Tot 1980 – toen kort na een overname de fabriek failliet ging – werden er vele duizenden Albin motoren ingebouwd in allerlei boten en schepen, zowel in Zweden als ook ver daar buiten. Veel van die motoren zijn nog altijd in gebruik. Ongeveer vijftien ZKC leden hebben een Albin in hun boot. Tijd voor een workshop door Maarten Klop van Albin Nederland!

Nou, daar gingen we op zondag 1 maart naar Boatfit te Bremen. Gratis kaartjes gekregen via de ZKC, dit ging een topdag worden. 320 kilometer gereden, naar wat wij dachten een mooie grote beurs voor klassieke schepen en jachten. Dat viel helaas wat tegen....

Boot Holland heeft vijf nieuwe leden opgeleverd! Al was het de 25ste editie, het was toch wat rustig op de beurs. In het weekend zorgden ook de weersomstandigheden voor lagere bezoekersaantallen. Maar al met al, heeft de standbemanning veel nieuwe contacten gelegd en uitstekend gewerkt aan de naamsbekendheid van de ZKC!

Met 50 aanwezigen was de ZKC Nieuwjaarsborrel / ALV goed bezocht en zeker geslaagd!
Dank allemaal voor de hartelijkheid en de compimenten, iedereen heeft duidelijk genoten!

ZKC-clubleden Henk en Gabriella Dasselaar in het nieuws!

Dertien ZKC clubleden (en 1 in spé) hadden zich aangemeld voor de twee uur durende rondleiding bij de specialist in meer dan honderd houtsoorten: de Amsterdamsche Fijnhouthandel te Amsterdam. Na de koffie, met natuurlijk appelgebak (van de Hema), was het een en al: "Van dik hout zaagt men planken" geblazen.

Aan deze Admiraliteitsdagen 2014 te Dokkum namen enkele ZKC clubleden met hun Zweedse klassiekers deel. Wat een rachtig feest!!! Hier een impressie.

Deze vaartocht was - in tegenstelling tot andere vaartochten - op zondag. Gewoon, omdat varen op zaterdag door Amsterdam gewoonlijk drukker is. Omdat het weer als 'wat wisselvallig' werd voorspeld, was het eigenlijk redelijk rustig op de grachten. Los van de rondvaartboten en een gigantisch binnenvaartschip dat vanaf de Amstel de Nieuwe Herengracht opvoer, nadat wij net in colonne die gracht hadden verlaten... Maar met een gezonde dosis verstand en stuurmanskunst hebben we met 10 boten - zonder kleerscheuren - Amsterdam verkend.

De Zweedse Klassieker Club heeft een Facebook-account geopend...

Wie kennis heeft genomen van de loftuitingen die de organisatoren ten deel zijn gevallen, weet dat de ZKC vaartocht van 28 juni over de Kagerplassen en het Braasemermeer nu al als hoogtepunt van dit vaarseizoen geldt.

De ZKC in het nieuws! Gespot tijdens de ZKC vaartocht Kagerplassen...

Een fantastisch evenement, volgens clubleden Frans Smeink en Bob Valk.

Varen over de schilderachtige Vecht naar de historische binnenstad van Utrecht en terug. 6 boten met 22 clubleden hadden zich aangemeld, echter liep het niet allemaal zoals gepland...

Deelname van de ZKC aan de Hiswa 2014 was een bijzonder evenement met resultaat. Er hebben zich o.a. 12 nieuwe leden ingeschreven!

De ZKC-stand zal op de Hiswa van 5 t/m 9 maart 2014 opgeluisterd worden met de prachtige gerestaureerde Zweedse snipa van Henk en Gabriella Dasselaar.

Pega Boottrailers bv leent de ZKC een trailer voor vervoer en plaatsing van de boot van Henk en Gabriella Dasselaar op de Hiswa 2014 en maakt op deze wijze mede mogelijk dat we de Hiswa als behoudsvereniging kunnen bijwonen. Daar zijn we echt héél blij mee!

Met een score van 12 nieuwe leden, 2 nieuwe adverteerders, 1 Vriend en interessante nieuwe contacten en aandacht in de media, kunnen we wel stellen dat deelname aan de botenbeurs Boot Holland 2014 te Leeuwarden een succes voor ons is gebleken.

Anders Vaernéus heeft in het Zweedse magazine 'Klassiska Batar' een uitgebreid artikel over de ZKC geschreven, met kopij die hij heeft vergaard tijdens zijn bezoek aan Amsterdam en onze ZKC vaartocht in Friesland.

De jaarlijkse ZKC Nieuwjaarsborrel, dit jaar 19 januari 2014 in 't Pannekoekschip te Almere-haven, was zéér geslaagd!

De ZKC in het nieuws! Deze keer staan clubleden Henk en Gabriëlle Dasselaar met hun prachtig gerestaureerd schip in de ANWB Waterkampioen van december 2013.

De Zweedse Klassieker Club in het nieuws! Deze keer staan Zweedse houten boten
én clubleden Henk en Gabriëlle Dasselaar ' in het zonnetje' in het magazine SPKNBRG van november
2013.

De ZKC heeft een advertentie geplaatst in de 'Sverige Kuriren' van de Zweeds-Nederlands Vereniging.

Uitstekend georganiseerd!

Wat een prachtige dag!

De ZKC op promotietoer! 9 juli jl. heeft het bestuur van de ZKC een e-mailing verzonden naar 1.000 jachthavens en watersportbedrijven in heel Nederland. Clubleden kregen een kopie.

Het klaarde op!

Zondagmiddag 10 februari 2013 werd voor clubleden en -vrienden een winterborrel
gehouden in Café-restaurant De Cantine te Lelystad.

De Zweedse Klassieker Club in het nieuws! Deze keer staan Zweedse houten boten
én onze club ' in het zonnetje' in de
ANWB Waterkampioen van februari 2013.

Een vermelding in de 'Sverige Kuriren' van de Zweeds-Nederlands Vereniging.

Het ZKC-bestuur was uitgenodigd voor de midwinterborrel bij nieuwe clubleden Hans-Peter
en Tanja Baars van Ventis. Rob van Asten was in de gelegenheid te gaan; hier een verslag.

Een groot succes: 14 nieuwe leden, geweldige reacties. Kortom dat smaakt naar meer!

De Zweedse Klassieker Club in het nieuws! De Vaarkrant besteedt uitgebreid aandacht aan Zweedse houten boten en het bestaan van onze club.

Een prachtige zeilervaring aan boord van authentiek, houten schoenerbrik de 'Tres Hombres'. Clublid Keeke de Jong-Nije en haar broer voeren mee van Rotterdam naar Den Helder. Een klassieke houten boot... maar dan in het groot! Een verslag van hun avontuur.

Eindelijk de EERSTE clubvaartocht!
Zaterdag 11 augustus was het dan zover: de ZKC veroverde Amsterdam!

De ZKC vaartocht 14 juli 2012 Amsterdam en omstreken is helaas afgelast.

Eindelijk was het dan zo ver: de nieuwjaarsborrel in de Botterwerf te Huizen. Een prachtige werkplaats, waar als vanouds botters en andere houten schepen worden onderhouden en gerestaureerd. Helaas lag er die zondag geen schip binnen, maar de omgeving deed de clubleden duidelijk deugd: boten daar hebben we het hier over!
En met de Zweedse klassieker op schaalmodel: de modelboot van penningmeester
Frans Smeink, was wel duidelijk dat het hier de Zweedse Klassieker Club betrof!

Een kort verslag over alle indrukken van de Enkhuizer Beurs Klassieke Schepen.
Een bezoekje op zondag 6 november jl. door Rob van Asten.

In het weekend van 11 september waren de Naardense vaardagen. Ik was daar voor het eerst aanwezig met mijn Petterson.

Iedereen was vanaf 14.00 uur welkom bij een hele oude botenloods, aan de Laventkade 45 te Amsterdam, staande en gelegen op het voormalige KNSM-eiland te Amsterdam-Oost, alwaar wij hartelijk werden verwelkomd door clubleden Marlène Sips en Erik de Lange.

De clubmeeting in bij 'de Sloepenmakelaar' Weesp, 29 augustus 2009, is in alle opzichten geslaagd! Een leuk en goed begin met betrekking tot de opbouw en realisatie van de behoudsvereniging Zweedse Klassieker Club.